Aya Afrikaanse Fashion Héritage – #RosyVousConseille 

Naar aanleiding van 125/5 jaar selecteerde het museum verschillende voorstellen van individuen en organisaties uit de Afrikaanse diaspora in België. Rosy Sambwa stelt haar project voor. 

Meer info en inschrijving (in het Frans)

Tijdens de modeweek van oktober organiseert styliste Rosy Sambwa een denkoefening over Afrikaans textiel en wax, gisteren, vandaag en morgen. Aya Afrikaanse Fashion Héritage vertrekt vanuit het debat dat de Afrikaanse diaspora beroert, tussen pro-wax en anti-wax, en wil, in samenwerking met verschillende ontwerpers en instellingen in België, Frankrijk en Afrika, de plaats van de mode en de invloed van de Afrikaanse knowhow op het gedachtegoed bespreken.  

Het evenement, waarbij zes gerenommeerde en getalenteerde Belgische ontwerpers uit de diaspora in de kijker worden gezet, is een knipoog naar de 'Antwerpse Zes’, de zes ontwerpers die afstudeerden aan de Antwerpse Academie en de Belgische mode en modescholen internationale bekendheid gaven. 

De naam van het evenement is bewust samengesteld uit 4 belangrijke talen en zou vertaald kunnen worden als: ‘Ik ben de erfenis van de Afrikaanse mode’. 

Waarom deze talen? 

- Ngandi omdat het de taal is van mijn grootvader die in de Force Publique (het koloniale leger) diende.
- Nederlands omdat de meeste kolonialen, die direct contact hadden met de bevolking, Vlamingen waren
- Engels omdat het de taal van het internationale zakenleven is
- Frans omdat het nog steeds de gemeenschappelijke taal is van België en zijn voormalige kolonies. 

Programma van het evenement: online conferentie, fysieke conferentie, tentoonstelling en modeshow. ‘Aya Afrikaanse Fashion Heritage' wordt een evenement voor iedereen. Het zal zowel het modebewuste publiek aanspreken (studenten, klanten, stylisten, culturele ondernemers enz.) als mensen die op zoek zijn naar een leuke dag. 

Dit project is een initiatief van RosySambwa, afgestudeerd aan ESMOD Parijs, de eerste Franse school voor modeontwerp en modehandel. Getekend door de afwezigheid van Afrikaanse en Aziatische landen in haar lessen, was dit het uitgangspunt van haar onderzoek. Vandaag geeft ze conferenties en schrijft ze over mode en heeft ze met name bijgedragen aan het tijdschrift ELLE Côte d'Ivoire. Omdat kleding boodschappen overbrengt en helpt de denkwijze te dekoloniseren in een wereld die tegenwoordig op beeld gericht is. In 2022 organiseerde ze een MuseumTalk voor het museum.

Meer info en inschrijving (in het Frans)