Leesgroep met Grâce Ndjako

‘Over het kolonialisme’ (Aimé Césaire)

In maart 2022 verscheen bij uitgeverij De Geus Over het kolonialisme, de Nederlandse vertaling van het cultboek van Aimé Césaire uit de jaren 1950. Naar aanleiding van de publicatie nodigt het AfricaMuseum jou uit voor een leesgroep. 

 

Op zaterdag 14 mei komt de groep samen in het museum.

  • 14u30: rondleiding met gids in de zaal Koloniale geschiedenis en onafhankelijkheid.
  • 16u00: bespreking van het boek in aanwezigheid van auteur en filosoof Grâce Ndjako. Zij vertaalde Césaire naar het Nederlands. Het gesprek wordt begeleid door Nadia Nsayi, verantwoordelijke van de culturele programmatie in het museum. 

 

Waarover gaat dit boek? 
In Over het kolonialisme (Discours sur le colonialisme) legt Aimé Césaire de tegenstellingen bloot in het westerse gedachtengoed over vooruitgang en beschaving en bepleit de Afrikaanse waarden, identiteit en cultuur in een vurig betoog, dat inmiddels een klassieker is geworden. Het boek is een fundamentele tekst over de brute impact van het kolonialisme op zowel de gekoloniseerde als de kolonisator zelf.

Wie is de auteur? 

Aimé Césaire (1913-2008) was een schrijver, dichter en politicus uit Martinique. Hij liep school in Frankrijk en richtte samen met Léon Damas en Léopold Sendar Senghor de Négritude-beweging op. Césaire is een belangrijke figuur in de dekoloniale strijd. 

Wie is de vertaler?

Grâce Ndjako studeerde Filosofie en Politicologie in Amsterdam en Parijs. Tijdens haar studie heeft zij zich vooral bezig gehouden met postkoloniale kwesties. Ze werkt momenteel aan haar PhD aan de Universiteit van Amsterdam en werkt er ook als onderwijsassistent niet-Westerse filosofie. Ze schrijft onder andere voor Dipsaus Exclusives, de Nederlandse Boekengids en Hard//hoofd. In 2020 verscheen haar bijdrage in AfroLit: Moderne literatuur uit de Afrikaanse Diaspora samengesteld door Dalilla Hermans & Ebissé Rouw, een publicatie van Dipsaus Podcast en Uitgeverij Pluim.
 

 

 

 

 

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Deelnemers
max. 20
Taal
Nederlands
Prijs

€ 10 (inclusief de rondleiding)
Inschrijven is verplicht via nadia.nsayi.madjedjo@africamuseum.be