Leesgroep 'Afrika is geen land' (Dipo Faloyi)

""

In de zomer van 2022 verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij de Nederlandse vertaling van het boek Africa is not a country van redacteur en schrijver Dipo Faloyin

In het kader van de tijdelijke expo Europa Oxalá  nodigt het AfricaMuseum jou uit voor een  leesgroep. Het gesprek wordt begeleid door Nadia Nsayi, verantwoordelijke van de culturele programmatie in het museum.


Waarover gaat dit boek? 

Afrika, een continent van bijna 1,5 miljard mensen, 54 landen en meer dan 2000 talen, wordt regelmatig gereduceerd tot één simpel verhaal. Afrika is geen land dicht de gaten.
Al te vaak wordt Afrika voorgesteld als een droog, rood safarilandschap, geteisterd door hongersnood, armoede en conflicten. In dit verrijkende en bij vlagen humoristische boek corrigeert Dipo Faloyin deze beperkte blik en presenteert hij een gelaagd en multidimensionaal beeld van het continent. Hij neemt ons mee naar het zinderende stadsleven in Lagos, schetst de levendige West-Afrikaanse rivaliteit over wie de beste jollofrijst maakt en verhaalt over democratie in zeven dictaturen. Tegelijk laat hij zien hoe willekeurig de landsgrenzen door witte Europese kolonisatoren getrokken werden, legt hij bloot hoe negentig procent van het materiële cultureel erfgoed tijdens het koloniale tijdperk werd gestolen – en hoe moeilijk het tot op de dag van vandaag is om dat terug te krijgen. Afrika is geen land is een intiem en politiek verhaal waarin de alledaagse realiteit van het continent – in al zijn facetten en met al zijn verschillende culturen.


Wie is de auteur? 

Dipo Faloyin is senior redacteur en schrijver bij VICE, waar hij voornamelijk schrijft over cultuur en identiteit in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Hij publiceerde artikelen in onder andere The Huffington Post en Prospect. Faloyin werd geboren in Chicago, groeide op in Lagos en woont momenteel in Londen.
 

Praktische informatie

Optie 1
Datum: zaterdag 7 januari 2023
Uur: 14u00-17u00
Locatie: AfricaMuseum
Inkom: 10 euro (inclusief expobezoek) 

Optie 2
Datum: woensdag 11 januari 2023
Uur: 19u30-21u00
Online
Gratis 

 

 

 

7 januari (live) of 11 januari (online) 2023

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren

Duur
1h30
Deelnemers
De plaatsen zijn beperkt (max. 20)
Taal
Nederlands
Prijs

Gratis maar inschrijven is verplicht.