Onze toekomst veiligstellen

Wetenschap & cultuur in het Koninklijk Paleis 2022

De verschillende instellingen die tot de Programmatorische Federaal Overheidsdienst Wetenschapsbeleid horen werken opnieuw samen aan deze thematentoonstelling.

""

Deze tentoonstelling maakt duidelijk dat wetenschap en kunst essentieel zijn voor de toekomst van onze planeet. De POD Wetenschapsbeleid die heel wat expertise in zijn rangen telt, onder andere op het gebied van geologie, kunstgeschiedenis, astrofysica, archeologie, biologie en archivistiek, wil opnieuw zoeken naar een antwoord op de vragen van de burgers over toekomst die voor sommigen onzeker lijkt.

Aan de hand van uitzonderlijke stukken waaruit de rijkdom blijkt van onze federale erfgoedcollecties en een reeks didactische panelen waarop de verschillende departementen van het wetenschapsbeleid emblematische projecten voorstellen, nodigt de tentoonstelling “Onze toekomst veiligstellen” ons uit oog te hebben voor diverse thematieken, te weten het beheersen van de opwarming van de planeet, de observatie van de aarde, de digitalisering van de collecties, het maritiem onderzoek en de poolmissies.

De toekomst veiligstellen betekent weten en begrijpen wat het verleden was en wat nu leeft, zodat we er lessen uit kunnen trekken voor een meer verantwoordelijke en duurzame manier van plannen.


Het AfricaMuseum presenteert twee houtstalen die de “arbre de l'authenticité” voorstellen. De “arbre de l’authenticité” is een spectaculaire woudreus in Yangambi, een UNESCO-biosfeerreservaat in DR Congo waar wetenschappers van het AfricaMuseum samen met Congolese partners onderzoek doen naar de invloed van het klimaat op koolstofopslag in regenwouden. Deze boom trekt al tientallen jaren de aandacht van heel wat bezoekers in Yangambi. De “arbre de l’authenticité” is van de botanische soort Pachyelasma tessmannii. Het is een zogenaamde paradoxale soort: ze heeft zwaar hout (veel koolstof per volume) en vertoont toch een snelle groei, wat goed is voor het opvangen van koolstofdioxide. Wetenschappers van het KMMA hebben daarom experimentele percelen aangeplant met als doel koolstof op te slaan en zo het klimaat op aarde te stabiliseren. 

10.30u tot 17.00u - gesloten op maandag

Koninklijk Paleis, Brussel

Prijs

Gratis

Info

Een bezoek aan het Koninklijk Paleis is gratis maar reserveren op voorhand is verplicht.