Projectoproep

voor de nieuwe tijdelijke expo 'Mensentuin'

Het AfricaMuseum opent dit najaar een nieuwe tijdelijke tentoonstelling, 
‘Mensentuin. Koloniale tentoonstellingen wereldwijd’, en nodigt artiesten, activisten, scholen, verenigingen 
en anderen uit om mee te werken aan het culturele programma! 

Voorstellen kunnen ingediend worden tussen 8 september 2021 en 17 oktober 2021.

 

'Mensentuin. Koloniale tentoonstellingen wereldwijd' is een reizende tentoonstelling (curatoren Pascal Blanchard (ACHAC), Maarten Couttenier en Matthieu Zana Etambala) die de vergeten geschiedenis van de mensenzoo’s onder de aandacht brengt. In Tervuren wordt deze tentoonstelling  georganiseerd naar aanleiding van de herdenking van de koloniale tentoonstelling 125 jaar geleden. Deze koloniale tentoonstelling in Tervuren was onderdeel van de wereldtentoonstelling van 1897 in Brussel. Drie “Congolese” dorpen in de Tervuurse Warande werden er gebouwd en gebruikt als propaganda voor het koloniale project. 

WAT ? 
Het AfricaMuseum wil de tentoonstelling omkaderen met een uitgebreid educatief en cultureel aanbod voor zowel een breed als gespecialiseerd publiek. Het nodigt artiesten, activisten, scholen, verenigingen en anderen uit om dit programma te versterken met hun eigen educatieve of culturele activiteit. Rondleidingen, lezingen, performances, dansvoorstellingen, installaties, debatten en filmvertoningen behoren tot de mogelijkheden, maar alle voorstellen zijn welkom!

VOOR WIE? 
Iedereen die een unieke culturele of educatieve bijdrage kan leveren aan deze tijdelijke tentoonstelling omwille van hun academische, professionele, artistieke of persoonlijke expertise. Klasgroepen vanaf de 2de graad middelbaar zijn ook welkom om een voorstel in te sturen, mits zij begeleid worden door een leerkracht. 

VOORWAARDEN
•    De activiteit mag niet oproepen tot discriminatie, racisme of Afrofobie
•    De activiteit moet voldoen aan de ethische code van het AfricaMuseum
•    De activiteit moet tot doel hebben de verbreding of verdieping van het thema ‘menselijke zoo’ en moet uitvoerbaar zijn in het AfricaMuseum tussen 9 november 2021 en 6 maart 2021.
•    De activiteit moet toegankelijk zijn voor bezoekers van het AfricaMuseum

Voorstellen kunnen gestuurd worden naar tine.geunis@africamuseum.be tussen 8 september 2021 en 17 oktober 2021 en bevatten volgende informatie: 

  • Korte biografie van de auteurs
  • Titel project
  • Korte omschrijving van de activiteit (max. 1.000 woorden)
  • Voorstel datum/data waarop de activiteit plaatsvindt of uitgevoerd wordt
  • Voorstel budget (max. €3.000 per projectaanvraag)

Een jury, bestaande uit o.a. medewerkers van het AfricaMuseum, zal een finale selectie van activiteiten bekend maken op 25 oktober 2021. Iedereen die een project indiende, zal op de hoogte worden gebracht. 

MEER WETEN? 
Het AfricaMuseum organiseert 2 online infosessies  over de tentoonstelling en het culturele programma. Je kan er terecht met je vragen en suggesties.  
Deze vinden plaats op woensdag 22 (FR) en vrijdag 24 (NL) september 2021, van 12u-13u
Inschrijven voor één van de infosessies kan via tine.geunis@africamuseum.be. Aarzel niet om vragen en suggesties op voorhand door te sturen!