Virtuele tentoonstelling: Geboorte

Wetenschap en Cultuur in het Koninklijk Paleis te Brussel

Vanaf 20 juli kan u deze tentoonstelling online bezoeken.

Ieder jaar bieden de tien Federale Wetenschappelijke Instellingen het Belgisch en internationaal publiek een originele visie op kunst en wetenschap via een selectie van kunstwerken of onderzoeksobjecten uit het federale culturele en wetenschappelijke erfgoed. 

Dit jaar zal de tentoonstelling virtueel zijn en de Federale Wetenschappelijke Instellingen laten u samen met Sciensano, CINEMATEK, het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) en de Coördinatiecel van het BCCM-Consortium (Belgian Co-ordinated Collections of Micro-organisms) van BELSPO een selectie van kunstwerken, voorwerpen of films rond het thema Geboorte ontdekken. 

Het thema 'geboorte en oorsprong' in ruime zin is een terugkerend thema bij heel wat onderzoekers werkzaam op soms sterk uiteenlopende vakgebieden, onder andere bij astrofysici, historici, archeologen, biologen, artsen, geologen en paleontologen. Vanop hun respectieve vakgebied bekijken zij het thema 'geboorte' vanuit hun eigen specifieke gezichtshoek. Hoe zijn het heelal, de hemel en de aarde ontstaan? Hoe komt een levend wezen tot leven? Hoe ontstaan natuurfenomenen? Welke culturele praktijken zijn geassocieerd aan de geboorte en hoe ze begrijpen? Waarom worden documenten als geboortebewijzen bewaard?

 

Geboorte: gebruiken en rituelen in Centraal-Afrika (vroeger en nu)

Het AfricaMuseum is aanwezig met objecten en films rond het thema 'Geboorte in Afrika'.

De geboorte van een kind is een belangrijke gebeurtenis. Daarom hebben mensen overal ter wereld gebruiken en rituelen rond zwangerschap en geboorte. In Centraal-Afrika focusten die vaak op de vruchtbaarheid van de vrouw en op het welzijn van het pasgeboren kind. Naamgevingsprocedures en kleine amuletten zorgden voor spirituele bescherming. Een aantal van deze gebruiken zijn nog steeds actueel. 

 

 

 

 

 

Virtuele tentoonstelling

Doelgroep
Volwassenen
Taal
Nederlands, Frans, Engels en Duits
Prijs

Gratis