Indépendance! Congolese verhalen

Virtuele tentoonstelling

BEZOEK DE WEBSITE INDÉPENDANCE!


In 2010 herdachten de Democratische Republiek Congo (DR Congo) en België de vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid.
Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) realiseerde voor die gelegenheid de tentoonstelling Indépendance! Congolese verhalen.

Bambi Ceuppens, antropologe bij het KMMA, nam in 2009 en 2010 interviews af bij Congolezen in de DR Congo (Kinshasa, Kisangani, Kipushi en Lubumbashi) en in België. De meeste geïnterviewden hadden de onafhankelijkheid bewust meegemaakt. 

Deze tentoonstelling nam deze interviews als uitgangspunt om de geschiedenis van de onafhankelijkheid te vertellen vanuit Congolees perspectief.

In 2020, tien jaar later, biedt het KMMA  bezoekers een online versie aan van de tentoonstelling, zoals ze in 2010 te zien was in het museum. Ondertussen zijn een aantal van de personen die geïnterviewd werden helaas overleden.
We dragen deze tentoonstelling dan ook op aan hun herinnering.

We bedanken ook iedereen in Congo, België of elders die heeft meegewerkt aan de tentoonstelling Indépendance! en de online versie.

De tentoonstelling is het resultaat van een partnerschap tussen Belgische en Congolese instellingen: Bambi Ceuppens (KMMA), Joseph Ibongo (IMNC) en Jacob Sabakinu (UNIKIN).

Het boek: M’Bokolo, E. & Sabakinu Kivilu, J (eds), "L’Independance du Congo et ses lendemains", coll. « Studies in Social Sciences and Humanities », n° 179. Tervuren : KMMA, 352 p. €24,50 / in het Frans
Meer info over het boek
Verkrijgbaar in de AfricaShop of te bestellen per mail publications@africamuseum.be

HERITAGE

Project Héritage 2010/2020. Gesprekken over de Onafhankelijkheid van Congo.

 

In 2010, bij de vijftigjarige onafhankelijkheid van Congo, ontstond het project HERITAGE op initiatief van Pitcho Womba. Een twintigtal van de meest representatieve artiesten uit de Belgische hiphopscene, veelal van Congolese origine, uitten zich door middel van muziek over hun land van herkomst en de plaats die ze in de Belgische maatschappij krijgen toebedeeld.

Onder hen zijn enkele afstammelingen van Congolezen die een rol hebben gespeeld in de onafhankelijkheid van het land. Bijvoorbeeld Banza, kleinzoon van de eerste president van de DR Congo Joseph Kasavubu, en Teddy L, kleinzoon van de eerste minister Patrice Lumumba, kaartten via urban music de koloniale en eigentijdse geschiedenis aan.

In samenwerking met het AfricaMuseum heeft dit onderzoeks- en schrijfproject’ geleid tot een CD -HERITAGE- en talrijke concerten en performances.
Met interviews van Pitcho, Teddy L, 13HOR, Angélique Kaba, Fredy Massamba, Senso, Banza

Muziek:
"Le Jour d'Après" by Baloji
From the album "Kinshasa Succursale" 
Crammed Discs, 2010

“Muana Poto”, by B.D. Banx & Fredy Massamba
From the album “HERITAGE”
Skinfama, RMCA, 2010