Informatie over de zoölogische collecties ontsluiten

Als kind, scholier, ouder of natuurliefhebber hebben we allemaal wel al eens zeldzame dieren, bizarre planten of mysterieuze mineralen bewonderd die in musea worden tentoongesteld. Maar wist je dat de collecties die in musea worden bewaard ook van groot belang zijn voor de wetenschap?

citizen science

Museumcollecties bevatten de eerste beschrijving van dier- en plantsoorten, die belangrijke referenties zijn voor taxonomen. Ervoor zorgen dat deze specimens (types) in goede staat worden bewaard en beschikbaar worden gesteld voor onderzoek door wetenschappers zijn twee belangrijke functies van musea.

Het AfricaMuseum bewaart belangrijke collecties van typespecimens. De lancering van een burgerwetenschapproject voor het verrijken van data door labels te transcriberen zal deze collecties voor een breder publiek toegankelijk maken en onze collectie van digitale specimens die beschikbaar zijn via Virtual Collection helpen uitbreiden.

 

 • Odonates

  De Odonata collectie

  Help mee met het transcriberen van de originele etiketten op de specimens van de libellencollectie om onze databases te verrijken!

  De Odonata zijn een orde van vliegende insecten waartoe ook de libellen en waterjuffers behoren. Het project omvat 130 afbeeldingen van typespecimens met etiketten. Vrijwilligers worden uitgenodigd om die etiketten te transcriberen, wat betekent dat ze alle soorten informatie die op het etiket staat (taxonnaam, verzamelaar, jaar van verzameling, determineringsinformatie) toevoegen in een corresponderend veld om de databanken te verrijken.

  Dit project is voltooid, dankzij de hulp van vrijwilligers. Houd de komende projecten op deze pagina in de gaten!

 • Lepidotpera

  De Lepidoptera collectie

  Help mee met het transcriberen van de originele etiketten op de specimens van de collectie vlinders en motten om onze databases te verrijken!

  De collectie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika telt ongeveer 240.000 vlinders en ongeveer 230.000 motten. Dit burgerwetenschapsproject wil deze collectie toegankelijker maken voor een breder publiek. Help mee om de databanken te verrijken door de nuttige informatie op de etiketten van de specimens te transcriberen.