Artist Talk

Mabele eleki lola ! De aarde, stralender dan het paradijs

Freddy Tsimba, In Koli Jean Bofane & Nadia Yala Kisukidi

Moderator : Ayoko Mensah

Dit panel bespreekt het werk van Freddy Tsimba, de dialoog die hij met objecten uit de collecties van het AfricaMuseum aangaat, en de curatoriële vragen die daaruit voortkwamen.

""

Vergeten door de tijd. Mannenlichamen, 2016. Recuperatiemateriaal, sleutels, lepels, vorken, scharen, kroonkurken, muizevallen en patroonhulzen. Collectie van de kunstenaar, Kinshasa - © Wonda-Mansia, Kinshasa, 2020.

 

Over de sprekers

  • Freddy Tsimba, kunstenaar

Photo © Renaud Barret

Freddy Bienvenu Tsimba (Kinshasa, 1967) is een gekend en gewaardeerd kunstenaar in Kinshasa en op de internationale artistieke scène. Hij bewerkt brons en recuperatiemetalen. De Congolese kunstenaar is onafhankelijk en geëngageerd, fervent aanhanger van de mensenrechten, heel in het bijzonder van de rechten van de meest kwetsbaren, moeders en kinderen. Freddy Tsimba staat bekend voor zijn sculpturen uit hulzen en schietpatronen en voor zijn machete-huizen. De kunstenaar nam deel aan verschillende edities van de Biënnale de Dakar (2002, 2006 en 2008) en aan collectieve tentoonstellingen zoals The Divine Comedy (2014), Kongo am Rhein (Basel, 2017) en Afriques Capitales (Lille, 2017), onder de bescherming van Simon Njami.
 

  • In Koli Jean Bofane, schrijver en commissaris van de expo Mabele eleki lola! De aarde, stralender dan het paradijs

In Koli Jean Bofane (Mbandaka, 1954) is schrijver en curator van tentoonstellingen. Zijn werk is bekroond met talrijke prijzen en werd vertaald in verschillende talen. Hij publiceerde Pourquoi le lion n’est plus le roi des animaux, bij Gallimard Jeunesse in 1996; Mathématiques congolaises (2008 ; Congolese wiskunde, uitg. De Geus/Oxfam novib, 2011), Congo Inc. Le Testament de Bismarck (2014) en La Belle de Casa (2018) bij Actes Sud. Hij was commissaris van het festival Kongo am Rhein (Basel, 2017). Zijn werk gaat over de globalisering, sociaal en politiek geweld in de postkoloniale Afrikaanse gemeenschappen - in het bijzonder Centraal-Afrika.
 

  • Nadia Yala Kisukidi, filosofe

© Emilie Notéris

Nadia Yala Kisukidi is docent filosofie aan de Universiteit van Parijs 8 Vincennes-Saint-Denis. Zij was vice-voorzitster van het Collège International de Philosophie (2014-2016) en programmadirectrice bij het CIPh (2013-2019). Als lid van het redactiecomité van het tijdschrift Critical Time (Duke University) en van de Cahiers d'études africaines (CNRS, Ehess) is zij momenteel medecurator van de Yango II-biënnale in Kinshasa, DRC, die van 5 november tot 5 december 2021 zal lopen. 
Nadia Yala Kisukidi is gespecialiseerd in de hedendaagse Franse filosofie en Africana-filosofie. Ze heeft verschillende boeken (individueel of collectief) en talrijke artikelen gepubliceerd.
 

  • Ayoko Mensah, moderator

© Caroline Lessire

Ayoko Mensah is een cultuurexpert en artistiek programmeur. Sinds 2016 werkt ze voor het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) in Brussel. Mensah is van Togolese afkomst, geboren in Frankrijk in 1968, en behaalde een diploma in cultuurmanagement, literatuur en journalistiek in Frankrijk. Ze heeft als expert gewerkt voor verschillende internationale organisaties en culturele instellingen (waaronder UNESCO, de Europese Commissie, de Africa Caribbean Pacific Group, het AfricaMuseum in Tervuren). Ze heeft ook meer dan honderd artikelen geschreven en is co-auteur van verschillende boeken.

17.00 u

Online

Duur
Ongeveer 1u30
Taal
In het Frans
Prijs

Gratis, maar inschrijven is verplicht.