Les ex-mineurs à Lubumbashi (RD Congo) et la question de la nostalgie

MuseumTalks

Daniela Waldburger

In 2003 verloren mijnwerkers van Gécamines (de voormalige Union Minière du Haut-Katanga (UMHK)), een mijnbouwbedrijf in Lubumbashi (DR Congo), hun baan na een deal van de Congolese overheid met de Wereldbank om de mijnsector te liberaliseren.

Deze lezing gaat over een onderzoeksproject bij en met het Collectif des ex-agents de la Gécamines ("Départs Volontaires"), ex-werknemers van de Union Minière du Haut-Katanga/Gécamines in Lubumbashi (DR Congo).

 

""

Tentoonstelling Centre d‘Art Waza, Lubumbashi, juli 2019
©COLBY
foto © Daniela Waldburger

Hun (werk)leven is getekend door de ervaring van een ernstige economische neergang, met jobverlies tot gevolg, die een immense nostalgie voedt. "C'était bien à l'époque!" is een veel gehoorde zin. Het diende als uitgangspunt om te praten over:

  • taalkundige strategieën om om te gaan met het verlies van inkomen dat de visie van  ex-werknemers op het leven radicaal veranderde 
  • hun hoofddiscours als strategie in hun strijd voor compensatie nadat ze in 2003 hun baan hadden verloren. 

Hoe is het idee van het project tot stand gekomen? Welke onderzoeksvragen en -methoden werden gehanteerd? Wat kunnen we leren van dit onderzoeksproject? En waarom is dit project belangrijk, ook met het oog op de relatie tussen België en de DRC?

 

Over de spreker

Daniela Waldburger is universitair hoofddocent (Swahili, taalkunde) aan het departement Afrikaanse Studies van de Universiteit van Wenen. Van 2017-2020 was ze ook postdoctoraal onderzoeker in een project dat gefinancierd werd door het Oostenrijks Wetenschapsfonds. Haar huidige boekproject is gebaseerd op de data uit onderzoeksverblijven in Lubumbashi (DR Congo) en focust op de nostalgie van de ex-mijnwerkers.

Haar andere onderzoeksdomeinen omvatten sociolinguïstiek, discoursanalyse en meer in het algemeen vragen over taal en macht(mis)gebruik, Swahili taal en literatuur, Swahili variëteiten en benaderingen van meer inclusieve onderzoeksmethoden.

 


MuseumTalks

Elke maand afspraak met experten, onderzoekers en kunstenaars voor lezingen of boeiende debatten.

> Alle MuseumTalks

 

12.30 - 13.30

Online

Taal
In het Frans
Prijs

Gratis, maar inschrijven is verplicht