Decolonise Nature

Learning from multiple ways of knowing

MuseumTalks

Anywar Godwin, Njabulo Chipangura & Mercy Gloria Ashepet

De huidige onderwijssystemen en academische instituten hebben grotendeels uitsluitend academische modellen voor het beschrijven van de 'natuur' verspreid. Maar kunnen en moeten we niet spreken van meerdere manieren om de 'natuur' te leren kennen en ermee te leven? In deze MuseumTalk kijken we met een ruimere blik naar de 'natuur', voorbij de dominante academische modellen die maar al te vaak plaatselijke kennissystemen negeren en marginaliseren.

Gezien de voortdurende uitdagingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd, is het misschien tijd om academische kennis te vervlechten met andere kennissystemen, om een inclusief verhaal van de natuur te (co-)creëren.

""

Foto Mokhamad Edliadi/CIFOR

 

Over de sprekers

Dr. Anywar Godwin is onderzoeker, academicus, ondernemer en auteur. Hij behaalde een doctoraat aan het Fraunhofer Instituut voor Celtherapie & Immunologie in Leipzig, de Universiteit van Leipzig en Makerere University, Kampala. Hij doceert momenteel aan het Departement Plantenwetenschappen, Microbiologie & Biotechnologie van de Makerere Universiteit, Oeganda. Zijn onderzoeksinteresses liggen op het gebied van de ontwikkeling van natuurlijke producten, farmacognosie, etnobotanie, etnofarmacologie en traditionele kennis.

 

Dr. Njabulo Chipangura behaalde een doctoraat in de antropologie aan de Universiteit van de Witwatersrand, Johannesburg, Zuid-Afrika. Hij werkt momenteel aan het University of Manchester Museum als curator van levende Culturen en is verantwoordelijk voor meer dan 20.000 objecten uit Afrika, Azië, Oceanië en Noord- en Zuid-Amerika. Hij is geïnteresseerd in de empirische manieren waarop de museumpraktijk in Afrika kan worden gedekoloniseerd via epistemische en esthetische ongehoorzaamheid door eerdere manieren van kennisproductie in collectiepraktijken en tentoonstellingen ongedaan te maken. Zo heeft hij onderzoek gedaan naar hoe nationale musea in Afrika koloniale vormen van kennis blijven reproduceren en naar wat het betekent om de museumpraktijk te dekoloniseren.

 

De MuseumTalk zal worden gepresenteerd door Mercy Gloria Ashepet. Mercy voert momenteel een doctoraatsonderzoek uit in het AfricaMuseum, waarin ze het potentieel van 'citizen science' in Oeganda onderzoekt. Ze is ook medefacilitator van de Decolonise Nature challenge van het Transdisciplinary Insights Honours Programme aan de KU Leuven.


MuseumTalks

Elke maand afspraak met experten, onderzoekers en kunstenaars voor lezingen of boeiende debatten.

> Alle MuseumTalks

 

12.30 - 13.30 u

Online

Duur
Ongeveer 1 uur
Taal
In het Engels
Prijs

Gratis, maar inschrijven is verplicht