Nieuwe tentoonstelling 'Europa Oxalá'

MuseumTalks

Márcio Carvalho, Sabrina Belouaar, Roland Gunst & Aimé Mpane

Moderator: Ayoko Mensah

Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe tentoonstelling Europa Oxalá wordt het publiek uitgenodigd in het AfricaMuseum voor een gesprek met kunstenaars. De bijeenkomst wordt gemodereerd door Ayoko Mensah, journalist en kunstprogrammeur bij BOZAR. Zij zal in gesprek gaan met Márcio Carvalho, Sabrina BelouaarRoland Gunst en Aimé Mpane.

Van 13.30 tot 14.30 u kan je de tentoonstelling bezoeken in aanwezigheid van enkele kunstenaars.

""

Na het MUCEM in Marseille en het Gulbenkian in Lissabon is de reizende tentoonstelling Europa Oxalá in het AfricaMuseum te zien vanaf 7 oktober. De tentoonstelling presenteert het werk van 21 Europese kunstenaars. Hun families zijn afkomstig uit de voormalige kolonies. Deze kunstenaars, die geboren en getogen zijn in een postkoloniale context, stellen een reflectie voor over hun erfgoed, herinnering en identiteit. 

Zij hebben niet alleen de stemmen, geluiden en gebaren geërfd, maar ook de beelden en herinneringen van hun oorspronkelijke culturen, het uitgangspunt voor uitgebreid onderzoek in historische archieven. Als een gevolg daarvan leiden hun artistieke producties tot een originele reflectie over racisme, de dekolonisatie van de kunsten en de deconstructie van het koloniale denken. Zij werpen nieuwe vragen op vanuit nieuwe gebieden en dit vormt een essentiële bijdrage aan het hedendaagse Europa.

De curatoren van de tentoonstelling zijn Antonió Pinto Ribeiro (Universiteit van Coimbra, Portugal), Katia Kameli (kunstenaar) en Aimé Mpane (kunstenaar).


MuseumTalks

Elke maand afspraak met experten, onderzoekers en kunstenaars voor lezingen of boeiende debatten.

> Alle MuseumTalks

MuseumTalks
15 u

AfricaMuseum

Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren

Duur
Ongeveer 2 uur
Taal
Frans en Engels
Prijs

Gratis maar inschrijven is verplicht.

Info

Van 13.30 tot 14.30 u kan je de expo bezoeken in aanwezigheid van enkele kunstenaars.