Zoo humain : une inspiration artistique

Teddy Mazina & Roméo Mivekannin

Moderator: Ayoko Mensah

Tot 6 maart 2022 loopt in het AfricaMuseum de expo Mensentuin. Koloniale tentoonstellingen wereldwijd. Twee kunstenaars leverden een belangrijke bijdrage aan de tentoonstelling. Op woensdag 16 februari 2022 om 19u30 gaat Ayoko Mensah, kunstprogrammator bij het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, in gesprek met Teddy Mazina en Roméo Mivekannin.

 

""

Muzungu Tribes van de Burundese fotojournalist Teddy Mazina is een verkenning door middel van fotografie, een reflectie op de koloniale beeldtaal en fototheek, en haar codes, classificaties en hiërarchieën van lichamen en mensen. Muzungu Tribes neemt de vorm aan van een laboratorium waar kunstenaar Teddy Mazina onze zienswijze tracht om te keren, om de koloniale beeldtaal en de racistische stereotypen die deze heeft voortgebracht in vraag te stellen.

Roméo Mivekannin woont en werkt tussen Frankrijk en Benin. Voor de tentoonstelling, geeft de kunstenaar met zijn schilderij een nieuwe interpretatie van een foto genomen in 1930 waarop Congolese soldaten hulde brengen aan zeven mannen, ook Congolezen, België gebracht om te worden getoond in een mensentuin tijdens de Wereldtentoonstelling van 1897. Met zijn werk Hommage aux 7 stelt Mivekannin de observatie- en classificatiemiddelen ter discussie die respectievelijk de mensentuin en het medium fotografie zijn.


In het kader van de tentoonstelling Mensentuin. Koloniale tentoonstellingen wereldwijd biedt het AfricaMuseum gesprekken aan over de expo, (de)kolonisatie en (anti)racisme.

> Programma van de MuseumTalks

19.30u

Online

Duur
Ongeveer 1u30
Taal
In het Frans
Prijs

Gratis, maar inschrijven is verplicht