Panelgesprek ‘Trauma, erkenning & verzoening’ – Ama Kissi

Naar aanleiding van 125/5 jaar selecteerde het museum verschillende voorstellen van individuen en organisaties uit de Afrikaanse diaspora in België. Dr. Ama Kissi stelt haar project voor. 

 

Meer info

Ama Kissi
© Ines Vansteenkiste-Muylle

Hoe kan een museum bijdragen tot de genezing van een trauma? Deze activiteit gaat in op historisch trauma en de mogelijke gevolgen voor het welzijn van de Afrikaanse diaspora. Dr. Ama Kissi modereert een gesprek met experts (die klinische ervaring hebben met en/of onderzoek doen naar de relatie tussen kolonisatie, racisme en gezondheid), ervaringsdeskundigen en een medewerker van het AfricaMuseum. Het gesprek wordt omkaderd met een artistiek en culinair luik. 

Trauma is niet enkel een persoonlijk gegeven, maar kan worden doorgegeven van generatie op generatie. Wanneer dat laatste plaatsvindt, spreekt men over historisch trauma als gevolg gebeurtenissen zoals kolonisatie, genocide en slavernij. Trauma vraagt om erkenning. Het vraagt om gezien en gehoord te worden. Het vraagt om verbinding en ontlading. Musea zoals het AfricaMuseum zijn niet enkel plekken waar een deel van de geschiedenis verteld wordt, maar ruimtes waar mensen met diverse achtergronden én trauma’s elkaar ontmoeten. Ruimtes die ook gevoelens losmaken. Het AfricaMuseum kan buiten zijn beladen gebouw ruimte creëren voor de gevolgen van traumatische gebeurtenissen die verbonden zijn aan het museum en inzetten op trauma-geïnformeerde praktijken.

Deze activiteit is een initiatief van Dr. Ama Kissi (Ph.D.). Ze is klinisch psycholoog en postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent. Haar onderzoek richt zich op het identificeren van factoren zoals vooroordelen en aandachtsprocessen, die raciale ongelijkheden binnen de gezondheidszorg kunnen verklaren. Naast haar onderzoeksactiviteiten en klinisch werk, geeft ze geregeld workshops over diversiteitscompetente zorg en werkt ze als consultant op het gebied van diversiteit en inclusie.

Contact: www.ama-kissi.com & nadia.nsayi.madjedjo@africamuseum.be