Trauma, erkenning en verzoening [VOLZET]

Gesprek en diner in het Museum aan de Stroom

In het kader van 125/5 jaar AfricaMuseum nodigen we je uit voor een evenement rond historisch trauma en de mogelijke gevolgen voor het welzijn van de Afrikaanse diaspora. We zullen tevens stilstaan bij hoe een instelling, zoals het museum dat dit jaar 125 jaar bestaat en vijf jaar geleden heropende, deze gevolgen kan erkennen én zo kan bijdragen tot de genezing van historisch trauma.

""

Tijdens een panelgesprek worden ervaringen gedeeld inzake historisch trauma. Deze ervaringen worden vervolgens gekaderd door experts die klinische ervaring hebben met en/of onderzoek doen naar de relatie tussen kolonisatie/racisme en gezondheid. Om de interactie tussen de Afrikaanse diaspora en het AfricaMuseum te stimuleren nodigen we ook een medewerker van het museum uit.

Tijdens het gesprek vindt een collective dinner plaats om de sociale verbinding te faciliteren en meer ruimte te creëren voor de uitwisseling van ervaringen. Dit diner beoogt een informele, ontspannen sfeer te creëren waarin mogelijks opgebouwde spanningen kunnen worden losgelaten. Het eten wordt verzorgd door Lili's samoussas.

Moderator is Dr. Ama Kissi (Ph.D.), postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent, klinisch psycholoog bij PRAKTIJK50 en Young Fenix en gezondheid en inclusie consulent.

Panelleden zijn :

  • Jennifer Heylen, actrice en ervaringsdeskundige
  • Dominique Mertens, klinisch psycholoog, psychotherapeut en docent aan Karel De Grote Hogeschool
  • Dr. Wouter Arrazola de Oñate (MD), medisch directeur Belgian Lung and Tuberculosis Association en arts werkend rond “sociale determinanten, racisme en gezondheid”
  • Nadia Nsayi, politicologe, auteur en publieksmedewerker bij het AfricaMuseum

Dit evenement is een initiatief van Ama Kissi, in samenwerking met AfricaMuseum, Luzitu, Culture Crossing, Club Magie en het MAS.

18.30-20.00u (deuren open om 18.00u)

Locatie

Paviljoen MASbox, Museum aan de Stroom

Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen

Deelnemers
Maximum 60 deelnemers
Taal
Nederlands
Prijs

Gratis