MY NAME IS NO-BODY - Teddy Mazina

Hoe kunnen we het voortbestaan van etno-raciale stereotypen begrijpen door het prisma van de koloniale fototheek?

Naar aanleiding van 125/5 jaar selecteerde het museum verschillende voorstellen van individuen en organisaties uit de Afrikaanse diaspora in België. Teddy Mazina stelt zijn project voor. 

Bericht van de algemeen directeur, Bart Ouvry

Meer info en inschrijving

Met het project MY NAME IS NO-BODY werpt Teddy Mazina een kritische blik op de fotografische archieven en hun labels, de vooringenomenheid van de opnames die werden gemaakt tijdens de verschillende fotografische missies in Congo, Ruanda-Urundi, de taal, de woordkeuze in hun beschrijvingen en hun bestemmingen. 

Teddy Mazina stelt de koloniale fotografische voorstellingen van Afrika, Afrikanen en niet-Europeanen in vraag, zoals de beeldvorming van absolute verschillen, van radicale alteriteit, van onvolledige wezens, van lichamen zonder subjecten, van ‘onmogelijke subjectiviteiten’. Wezens waaraan iets noodzakelijkerwijs ontbreekt, en dit op een terugkerende manier in de labels, NAMEN.

MY NAME IS NO-BODY is een videoprojectie van een selectie labels en beelden uit de koloniale fototheek van het AfricaMuseum. 
In een interview heeft historicus Maarten Couttenier het over de geschiedenis en beweegredenen van de koloniale fotomissies, de fascinatie voor bepaalde onderwerpen en bevolkingsgroepen en de redenen voor het steeds terugkerende en vaak totale ontbreken van namen van de gefotografeerde individuen.

De videoprojectie zal de hele maand oktober 2023 te zien zijn en zal gepaard gaan met ontmoetingen met het publiek: 
- Presentatie van het project door de kunstenaar Teddy Mazina
- Debatten met onderzoekers van het AfricaMuseum over de kwesties van representaties en de geschiedenis van de koloniale fotografische missies en de absurditeit van de inhoud van bepaalde labels.
- Live lezing van labels uit de koloniale fototheek.

Teddy Mazina, geboren in Burundi, is fotojournalist en fotografisch kunstenaar en leeft nu in ballingschap in België. Hij omschrijft zichzelf als een ‘artivistisch fotograaf’ en zegt dat hij creëert om etno-raciale stereotypen die zijn overgeërfd van koloniale beelden en propaganda te begrijpen en te bestrijden.

Meer info