Het AfricaMuseum vandaag

Maandelijkse rondleidingen over het verleden en heden

Bezoek je voor het eerst het AfricaMuseum maar weet je niet waar te beginnen? Of wil je het museum opnieuw bezoeken maar deze keer met meer uitleg door een gids? Van mei tot december 2023 biedt het museum elke laatste zondag van de maand een rondleiding aan met aandacht voor de actualiteit rond het koloniaal verleden en racisme.

""

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (AfrikaMuseum) bestaat in 2023 125 jaar. Het museum heropende 5 jaar geleden ook zijn deuren na een renovatie. 

Ter gelegenheid hiervan organiseert de instelling activiteiten die de rol van het museum in het verleden, het heden en de toekomst in vraag stellen. 

Het bezoek begint in de Grote Rotonde. De gids nodigt je uit om de zalen te verkennen die gewijd zijn aan de Belgische koloniale geschiedenis in Centraal-Afrika (DR Congo, Rwanda, Burundi), het verhaal van Patrice Lumumba, de oorlog in Oost-Congo, de Afrikaanse aanwezigheid in België en de problematiek van de restitutie van het erfgoed. Aan de hand van voorbeelden uit de actualiteit reflecteert de gids over de impact van de kolonisatie op het heden. 
Na het bezoek kan je deelnemen aan een uitwisseling in aanwezigheid van een medewerker van het museum. Wat vond je van het bezoek? Heb je nog vragen?

 

Wie zijn de gidsen?

François Makanga gidst de rondleidingen in het Frans. Hij is gastspreker, kunstenaar en activist.

Paul Vossen gidst de rondleidingen in het Nederlands. Hij studeerde bio-ingenieur en Conflict & Ontwikkeling en werkte in Botswana, Burundi, Congo, Niger en de Sahel

15.00 - 17.00u

28 mei, 25 juni, 30 juli, 27 augustus, 29 oktober, 26 november, 17 december

AfricaMuseum 

Duur
2u
Doelgroep
Vanaf 18 jaar
Deelnemers
Maximum 20 deelnemers
Taal
Nederlands
Prijs

€ 8