Leesgroep Keti Koti (Janice Deul) – in Antwerpen

Sinds enkele jaren kijkt België op een meer kritische manier naar zijn koloniale geschiedenis. Hoe gaat buurland Nederland om met zijn slavernijverleden? In het kader van 125/5 jaar AfricaMuseum organiseert de Belgisch-Surinaamse vereniging Wimakandra een leesgroep rond een boek dat in 2023 verscheen. Ze nodigen jou uit om Keti Koti van Janice Deul te lezen en vervolgens in gesprek te gaan. 

""

Keti Koti

Janice Deul vertelt in Keti Koti: Waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren de geschiedenis en de oude en hedendaagse tradities van Keti Koti. Bovendien betoogt ze hoe Keti Koti er anno nu uit zou moeten zien, zodat Nederland gezamenlijk voorwaarts kan. Keti Koti is een geïllustreerde gids voor iedereen.Te gebruiken als inleiding, naslagwerk, gids en slijpsteen, met als doel het collectief vergroten van de kennis over Keti Koti, algehele bewustwording en historisch besef rondom thema's als ongelijkheid en vrijheid.

Op 1 juli vieren steeds meer Nederlanders Keti Koti. Op deze dag wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen.

In 2023 is dat honderdvijftig jaar geleden en de laatste jaren gaan er steeds meer stemmen op om van Keti Koti een officiële vrije dag te maken. Ook opinieschrijver Janice Deul maakt zich daar sterk voor. Ons slavernijverleden is een ingewikkeld en gevoelig onderwerp. Dat hebben de reacties op de excuses van premier Mark Rutte nog maar eens blootgelegd. Precies daarom is het van fundamenteel belang dat we allemaal stilstaan bij deze periode uit de geschiedenis.

Wie is de auteur?

Janice Deul is (lifestyle)journalist en coauteur van Little black hair book, een ode aan kroes- en krulhaar. In opiniestukken, columns en lezingen en met haar inspiratieplatform Diversity Rules maakt ze zich sterk voor een inclusief en veilig cultuur- en mediaklimaat.
 

14:00-17:00 (deuren vanaf 13:30)

Plaats

Gasthuis Wijnegem (Turnhoutsebaan 199, 2110 Wijnegem)

Doelgroep
Vanaf 15 jaar (max. 25 personen)
Taal
Nederlands
Prijs

5 euro (soep inbegrepen)

Info

Het boek is beschikbaar in de shop van het museum.