Mutuashi Style Tenday

Muziekworkshop

Tijdens een workshop in het AfricaMuseum brengt kunstenares Monik Tenday een ode aan Tshala Muana, de 'koningin van Mutuashi'. Na een lezing over de Mutuashi muziekstijl nodigen Tenday en haar muzikanten Rodriguez Vangama, Paulin Lukombo, Patient Ramazani en Mijo je uit voor een concert.

""

Rumba is slechts één stijl van Congolese muziek. Mutuashi is bijvoorbeeld een beroemde stijl van traditionele muziek. In de Democratische Republiek Congo heeft elk volk zijn eigen folklore, maar die van het Luba-volk (Baluba, oorspronkelijk uit Kasai) is wereldwijd een referentie geworden. 

Als het over mutuashi gaat, is de naam Tshala Muana (1958-2022) onvermijdelijk. Ze heeft de bijnaam "Koningin van Mutuashi" of "Mamou Nationale" ("Moeder van de Natie"). Ze katapulteerde Mutuashi op de internationale scène door in haar eigen taal, Tshiluba, te zingen en de volksdanspassen van het ritme uit te voeren op haar bekendste nummers, zoals Malu (2003).

Monik Tenday, uit dezelfde regio als Tshala Muana, zingt ook in het Tshiluba, maar in een heel andere stijl. Mutuashi is een van de klanken in haar repertoire. Haar folkpopstijl mengt traditionele muziek met moderne klanken en Congolese rumba. 

Wie is Monik Tenday?

Monik Tenday, geboren in Mbuji-Mayi (Kasai), is een Europese artieste-muzikante van Congolese afkomst. Via haar (groot)ouders heeft Monik Tenday een rijk artistiek erfgoed geërfd. Na de lagere en middelbare school in Lubumbashi en Kinshasa koos ze voor een muziekstudie aan het Institut National des Arts (INA). Na haar afstuderen werd ze aangenomen als lerares klassieke gitaar. 

Je vous regarde (2008) is het eerste album uit haar carrière. Dit album maakte haar bekend. Ze trad verschillende keren op in Kinshasa, in andere Afrikaanse landen en in België. In 2009 won ze de ontdekkingsprijs van de Trophée panafricain de l'excellence, Mwana mboka, wat haar ertoe aanzette een nieuw album uit te brengen. Dit tweede album, L'envol, werd gevolgd door Envol intégral (2012). Na de release van haar nieuwe album, Opération radar (2020), en als onderdeel van haar voortdurende strijd voor mishandelde vrouwen, besloot ze een eerbetoon te brengen aan vrouwelijke slachtoffers van verkrachting en aan het werk van Nobelprijswinnaar Dr. Denis Mukwege.

Van 15:00 to 16:00u (conferentie) & 16:30 tot 17:30u (concert)

Plaats

AfricaMuseum

Taal
Frans
Prijs

10 euro

Info

Met het ticket kan je de tijdelijke tentoonstelling ReThinking Collections en het museum bezoeken.

Copyright: Horphil Moke 

Vragen

nadia.nsayi.madjedjo@africamuseum.be of +32474 84 53 64