Workshop

Hour info
12.00 - 16.30u
Available
On
Summary

Het AfricaMuseum en het Koninklijk Meteorologisch Instituut nodigen u graag uit op deze inspiratie- en netwerkdag.

""

Bent u onderzoeker, curator, publieks- of communicatiemedewerker en wilt u de band tussen wetenschap en gemeenschappen versterken? Kom leren, laat je inspireren en ontmoet vele professionals.

Dit evenement is openbaar en gratis. 

 

PROGRAMME (in het Engels)

12:00 – 13:00 Lunch and coffee

13:00 – 13:30 Masterclass Introduction to Citizen Science, Scivil

13:30 – 14:30 Communities in science 1/2

- Gert Gielis, State Archives of Belgium

Crowdsourcing stories of violence. Citizen scientists and innovation in the archive

- Larissa Smirnova, AfricaMuseum

Engaging the public in the study and conservation of biological collections

Danielle Fernandes, VUB

Citizen-led Co-creation of a Board Game for Sexual Violence Prevention

14:30 – 15:00 Coffee break

15:00 – 16:00 Communities in science 2/2

- Arnaud Jacobs, Belgian National Scientific Secretariat on Invasive Alien Species, Institute of Natural Sciences

FlatwormWatch, engaging gardeners on biological invasions

- Maarten Reyniers, Royal Meteorological Institute of Belgium

Empowering weather watchers: the impact of citizen meteorology on weather observation and crisis response

- Karolien Lefever, Royal Belgian Institute for Space Aeronomy

Art: the gateway to science for everyone

16:00 - 16:15 Closing remarks

 

Wij kijken ernaar uit u te ontmoeten of weer te zien!
 

Place

Locatie

Koninklijk Meteorologisch Instituut

Ringlaan 3, 1180 Brussel

Subtitle
Muziekworkshop
Hour info
Van 15:00 to 16:00u (conferentie) & 16:30 tot 17:30u (concert)
Taal
Frans
Available
On
Summary

Tijdens een workshop in het AfricaMuseum brengt kunstenares Monik Tenday een ode aan Tshala Muana, de 'koningin van Mutuashi'. Na een lezing over de Mutuashi muziekstijl nodigen Tenday en haar muzikanten Rodriguez Vangama, Paulin Lukombo, Patient Ramazani en Mijo je uit voor een concert.

""

Rumba is slechts één stijl van Congolese muziek. Mutuashi is bijvoorbeeld een beroemde stijl van traditionele muziek. In de Democratische Republiek Congo heeft elk volk zijn eigen folklore, maar die van het Luba-volk (Baluba, oorspronkelijk uit Kasai) is wereldwijd een referentie geworden. 

Als het over mutuashi gaat, is de naam Tshala Muana (1958-2022) onvermijdelijk. Ze heeft de bijnaam "Koningin van Mutuashi" of "Mamou Nationale" ("Moeder van de Natie"). Ze katapulteerde Mutuashi op de internationale scène door in haar eigen taal, Tshiluba, te zingen en de volksdanspassen van het ritme uit te voeren op haar bekendste nummers, zoals Malu (2003).

Monik Tenday, uit dezelfde regio als Tshala Muana, zingt ook in het Tshiluba, maar in een heel andere stijl. Mutuashi is een van de klanken in haar repertoire. Haar folkpopstijl mengt traditionele muziek met moderne klanken en Congolese rumba. 

Wie is Monik Tenday?

Monik Tenday, geboren in Mbuji-Mayi (Kasai), is een Europese artieste-muzikante van Congolese afkomst. Via haar (groot)ouders heeft Monik Tenday een rijk artistiek erfgoed geërfd. Na de lagere en middelbare school in Lubumbashi en Kinshasa koos ze voor een muziekstudie aan het Institut National des Arts (INA). Na haar afstuderen werd ze aangenomen als lerares klassieke gitaar. 

Je vous regarde (2008) is het eerste album uit haar carrière. Dit album maakte haar bekend. Ze trad verschillende keren op in Kinshasa, in andere Afrikaanse landen en in België. In 2009 won ze de ontdekkingsprijs van de Trophée panafricain de l'excellence, Mwana mboka, wat haar ertoe aanzette een nieuw album uit te brengen. Dit tweede album, L'envol, werd gevolgd door Envol intégral (2012). Na de release van haar nieuwe album, Opération radar (2020), en als onderdeel van haar voortdurende strijd voor mishandelde vrouwen, besloot ze een eerbetoon te brengen aan vrouwelijke slachtoffers van verkrachting en aan het werk van Nobelprijswinnaar Dr. Denis Mukwege.

Place

Plaats

AfricaMuseum

Prijs

10 euro

Info

Met het ticket kan je de tijdelijke tentoonstelling ReThinking Collections en het museum bezoeken.

Copyright: Horphil Moke 

Vragen

nadia.nsayi.madjedjo@africamuseum.be of +32474 84 53 64 

Available
On
Summary

In het kader van de programmatie 125/5 jaar vindt in september 2023 de maand van de wetenschappen plaats. Gedurende vier weekends kan het publiek, inclusief families, kennis maken met wetenschappers en onderzoek van het AfricaMuseum.

""
  • Rondleiding: Rijkdommen

    Geannuleerd

    Rondleiding

    Centraal-Afrika staat bekend om zijn overvloed aan natuurlijke rijkdommen. Welke zijn die rijkdommen precies en voor wie zijn het rijkdommen? Een van de potentieel rijkste regio’s wereldwijd gaat namelijk nog steeds gebukt onder armoede.
    Tijdens deze rondleiding laat de gids je kennismaken met de ontginning van de erg gegeerde natuurlijke grondstoffen van Centraal-Afrika. Daarbij komen zowel mijnbouw, bosbouw als landbouw aan bod. Uiteraard wordt ook stilgestaan bij de bijhorende paradoxen en heel wat problemen die hiermee gepaard gaan.

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum
    Taal: Nederlands
    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
    Uur: 15.00 – 16.00
    Doelgroep: volwassenen
    Max. 25 personen
    Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/111331UoJJunglZOd2rAzI1H2JR2Jzknq5CSPQj5C4Nw/edit

  • Familierondleiding: Hout

    Rondleiding

    Wat maakt het Congolese regenwoud bekken zo uniek? Waarom zouden we tropisch hout gebruiken? Hoe ziet de houtcollectie van het AfricaMuseum eruit? En bestaat een verband tussen een masker of beeld en de gekozen houtsoort? Een houtbioloog van het museum beantwoordt al je vragen over hout tijdens een bezoek aan de museumzalen.

     

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum
    Taal: Nederlands
    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
    Uur: 15.00 – 16.00u
    Doelgroep: families (kinderen vanaf 7 jaar)
    Max. 25 personen
    Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/1dsXl7KSZdR5tX2mH6vvlcN9s-uOJ0-5ANjR2cU3vmRY/edit

  • Meet the scientist: Natuurlijke gevaren in Centraal-Afrika

    Geannuleerd

    Natuurlijke gevaren in Centraal-Afrika

    Aardverschuivingen en overstromingen zijn klimaat gerelateerde natuurlijke gevaren die vaak voorkomen in bergachtige streken, zoals de tropen van Afrika. Daar hebben ze regelmatig drastische gevolgen voor de mens en de maatschappij. In samenwerking met verschillende Afrikaanse instellingen wil het departement aardwetenschappen van het AfricaMuseum begrijpen hoe deze natuurlijke gevaren zich gedragen in het landschap. De wetenschappers onderzoeken dit door middel van satellietbeelden, veldwerk en inzichten van burgers. In deze presentatie zal Axel Deijns satellietbeelden, foto's en video’s gebruiken om de impact van deze natuurlijke gevaren te laten zien ter plaatse van het Kivumeer en het Tanganyikameer gelegen in Congo, Oeganda, Rwanda en Burundi.

    Bio: Axel Deijns

    Axel Deijns behaalde aan de Universiteit Utrecht een Bachelor in de aardwetenschappen met de focus op fysische geografie en een Master Earth Surface and Water met de focus op natuurlijke gevaren en aardobservatie. Met zijn doctoraatsonderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel en het AfricaMuseum wil hij begrijpen hoe aardverschuivingen en overstromingen zich gedragen in de tropen van Afrika.

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum
    Taal: Nederlands
    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
    Uur: 15.00 – 16.00
    Doelgroep: volwassenen 
    Max 20 personen
    Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/1LFNQ4YmTvtDLdcSgxTIophUF5jdD_XfcEBJH9ERjO_o/edit

  • Meet the scientist: Robots, microscopen en AI

    Robots, microscopen en AI

    Welkom in het pop-up labo van onze houtbiologen! Je maakt er kennis met hun robot, meer bepaald de COBOT, die echt goed weet van welk hout pijlen maken, maar ook met de houtbiologen zelf, die je alles vertellen over hun onderzoek.

    Praktische informatie

    Locatie: Onthaal, AfricaMuseum
    Taal: Nederlands, Frans, Engels 
    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
    Uur: 14.00 – 16.30u
    Doelgroep: families (kinderen vanaf 7 jaar)

    Inschrijving niet nodig 

  • Meet the scientist: Van micro- tot macroschaal, het belang van houtonderzoek

    Van micro- tot macroschaal, het belang van houtonderzoek

    Houtbiologen van het AfricaMuseum nemen de tijd om je met sprekende beelden, duidelijke cijfers en praktische uitdagingen te laten kennismaken met hun onderzoek. Een fijne afsluiter waarbij voorkennis overbodig is.  

    Bio wetenschappers

    Michael Monnoye studeerde af als bio-ingenieur (bos & natuur) aan de Universiteit Gent. In hetzelfde jaar kwam hij bij de dienst Houtbiologie van het AfricaMuseum voor het nieuwe Belgische expertisecentrum voor forensisch houtonderzoek ENFORCE. Hij werkt er aan houtidentificaties en verschillende onderzoekstopics, waarmee hij zijn steentje bijdraagt om de wereldwijde problematiek van illegale houthandel tegen te gaan.

    Maaike De Ridder telde haar eerste jaarringen als kind toen ze met haar vader het bos introk. Na een thesis over Belgische jaarringen onderzocht ze tijdens haar doctoraat onder meer hoe het Afrikaanse klimaat de groei van tropische bomen beïnvloedt. Daarnaast werkte ze mee aan de houttentoonstelling ‘Hou’t vast’ en verkende ze ook de wereld van duurzame houtlabels als auditor/expert voor FSC en PEFC. Sinds januari 2023 landde ze terug in het AfricaMuseum waar ze samen met Michael Monnoye de schouders zet onder het houtexpertisecentrum ENFORCE. Zo combineert ze haar bagage uit het onderzoek en de houtindustrie om illegaal houttrafiek beter te kunnen ontdekken en handhaven.

    Pauline Hicter ontwikkelde tijdens haar studies bij Gembloux AgroBiotech en dankzij verschillende ervaringen in de bossen van Centraal-Afrika, een sterke interesse in de wetenschappen met betrekking tot bosbouw en hout in deze ecosystemen. Als pas afgestudeerde is ze momenteel doctoraatsstudent in het TREE4FLUX project in samenwerking met het AfricaMuseum en de Universiteit Gent.

    Blanca Van Houtte Alonso wilde na haar afstuderen als bio-ingenieur werken in een interdisciplinaire en multiculturele omgeving. Die heeft ze in het Africamuseum gevonden. Ze hoort er minstens drie verschillende talen en ze leert er iets nieuws dankzij de uitgebreide expertise en collecties. Haar onderzoek bestaat uit het reconstrueren van het verleden van Centraal-Afrikaanse tropische bossen en het koppelen daarvan aan de milieu- en menselijke geschiedenis. Deze kennis maakt het mogelijk om de reactie van deze regio op klimaatverandering beter te voorspellen. 

    Ruben De Blaere is een doctoraatsstudent in een samenwerking tussen het AfricaMuseum en Woodlab van de Universiteit Gent om computergestuurde houtidentificatie op Congolees hout te bestuderen. Hij is gespecialiseerd in macroscopische houtidentificatie van Congolees hout en geavanceerde computervisie om deep learning modellen voor houtidentificatie te ontwikkelen. Hij begon als wetenschappelijk medewerker bij de dienst houtbiologie van het AfricaMuseum in 2021. Het doel van dit project is het creëren van een referentiedatabase van macroscopische beelden van Congolees hout voor identificatiedoeleinden. In 2022 startte hij zijn doctoraat op het SmartWood ID project.

    Sofie Dierickx studeerde Geschiedenis aan de KULeuven alvorens over te stappen naar een master in conservatie aan de Universiteit Antwerpen. Ze specialiseerde zich in houtconservering en ontwikkelde een bijzondere fascinatie voor houtanatomie en dendrochronologie. Tijdens een stage in het AfricaMuseum en een stage in het Nationaal Museum voor Wereldculturen in Nederland ontdekte ze een passie voor werelderfgoed. Momenteel combineert ze beide interesses als onderzoeksassistent en doctoraatsstudent in het TOCOWO-project (Tomography of Congolese Wooden Objects), waarbij ze de mogelijkheden onderzoekt van röntgentomografie als niet-invasief alternatief voor de identificatie van houtsoorten van museumvoorwerpen.

    Praktische informatie

    Locatie: Auditorium, AfricaMuseum
    Taal: Nederlands en Frans
    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
    Uur: 17.00 – 18.30u
    Doelgroep: volwassenen 

    Inschrijving niet nodig

Place

Locatie: AfricaMuseum

Available
On
Summary

In het kader van de programmatie 125/5 jaar vindt in september 2023 de maand van de wetenschappen plaats. Gedurende vier weekends kan het publiek, inclusief families, kennis maken met wetenschappers en onderzoek van het AfricaMuseum.

""
  • Familierondleiding: Rijkdommen

    Geannuleerd

    Familierondleiding

    Wat heeft je smartphone te maken met Centraal-Afrika? Heb jij ooit al gehoord van kobalt, lithium, malachiet of cassiteriet? Geen nood! Tijdens deze interactieve familierondleiding vertelt de gids je er alles over. Ze neemt je mee in het complexe verhaal van de mineralen uit Centraal-Afrika, die niet alleen mooi kunnen zijn, maar ook heel nuttig voor de mens. 
    Een boeiend verhaal dus over technologie, mens en milieu, gebracht op kindermaat.

     

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum

    Taal: Nederlands

    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)

    Uur: 13.45 – 14.45u

    Doelgroep: families (kinderen vanaf 10 jaar)

    Max. 25 personen

    Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/111331UoJJunglZOd2rAzI1H2JR2Jzknq5CSPQj5C4Nw/edit

     

    Locatie: AfricaMuseum

    Taal: Nederlands

    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)

    Uur: 15.00 – 16.00

    Doelgroep: families (kinderen vanaf 10 jaar)

    Max. 25 personen

    Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/111331UoJJunglZOd2rAzI1H2JR2Jzknq5CSPQj5C4Nw/edit

     

  • Meet the scientist: Minecraft & geologie

    Minecraft & geologie

    Minecraft en geologie, een rare combinatie of juist helemaal niet? Dankzij Minecraft weet je misschien wat een zandsteen of een graniet is en waar je koper of ijzer erts kunt vinden. Maar heb je je ooit afgevraagd of wat deze ‘dingen’ eigenlijk zijn in de echte wereld en hoe deze ontstaan? En wist je dat veel van deze stenen en mineralen zelfs in je smartphone en tablet zitten?

    Zonder dat je het misschien door had, ben je tijdens het gamen bezig geweest met gesteenten en mineralen die super belangrijk zijn voor de maatschappij. Tijdens deze activiteit geven we je een kijkje in de geologie achter Minecraft. Hoe ontstaat graniet, en waar op aarde kun je goud en diamant vinden? En basaltzuilen, bestaan die eigenlijk wel in het echt?

    Ken je Minecraft niet, maar wil je meer weten over het ontstaan van stenen, mineralen en geologie? Ook dan ben je welkom bij deze kinderlezing van geologe Anouk Borst.

    Bio: Anouk Borst

    Anouk Borst is een geologe aan het AfricaMuseum en professor aan de KU Leuven. Haar onderzoek richt zich op stenen en mineralen die belangrijk zijn voor de maatschappij. Zij bestudeert hoe deze mineralen gevormd worden en waar ze te vinden zijn. In haar huidige onderzoek richt zij zich vooral op gebieden in Centraal Afrika, waar veel belangrijke grondstoffen gewonnen worden zoals tin, tantaal, cobalt en lithium.
     
    Prof Anouk Borst behaalde een doctoraat van de Universiteit van Kopenhagen, waar zij onderzoek deed naar mineralen in Groenland, en een Bachelor en Master in Geologie van de Vrije Universiteit Amsterdam.

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum

    Taal: Nederlands

    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)

    Uur: 15.00 – 15.45

    Doelgroep: families (kinderen vanaf 10 jaar)

    Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/13W0Use5fsEFKv5X0usOF5UEIta4dQZwaIWtTgcOhjPg/edit

     

 

Place

Locatie: AfricaMuseum

Hour info
15.00 - 17.00u (doorlopend)
Taal
Nederlands, Frans en Engels
Available
On
Summary

In het kader van de programmatie 125/5 jaar vindt in september 2023 de maand van de wetenschappen plaats. Gedurende vier weekends kan het publiek, inclusief families, kennis maken met wetenschappers en onderzoek van het AfricaMuseum.

""

Meet the scientist: Word (burger)wetenschapper! 

Het Africamuseum bewaart bijna tien miljoen natuurhistorische specimens: zoogdieren, vogels, insecten, reptielen, ... Deze collecties worden gebruikt door wetenschappers van over de hele wereld, maar ze beheren is een hele uitdaging. Voor veel van de specimens ontbreekt immers nog heel wat digitale informatie. Onder begeleiding van collectiebeheerders en wetenschappers kan je zélf aan de slag met oude etiketten en registers van de vogelcollecties. Snuffel je samen met hen een weg doorheen deze documenten, en wie weet word jij wel burgerwetenschapper bij het AfricaMuseum.
 


Larissa Smirnova is geoloog van opleiding en werkt sinds 2009 als wetenschappelijke assistent bij de dienst Biologische collecties en data beheer in het AfricaMuseum. Ze was betrokken bij verschillende Europese en nationale projecten op het gebied van biodiversiteit, informatica en digitalisering. Momenteel coördineert ze het Synthesys+-project en is verantwoordelijk voor data mobilisering. Ze maakt ook deel uit van het GBIF en DEST mentor- en trainingsprogramma’s en heeft als uitgenodigde coach deelgenomen aan een aantal trainingen over datapublicatie.

Garin Cael is collectiebeheerder in het AfricaMuseum sinds 2005. Hij is verantwoordelijk voor de collecties van de reptielen en de amfibieën, maar is ook nauw betrokken bij het beheer van de collecties van de andere gewervelde dieren. Hij heeft verschillende workshops en korte opleidingen over collectiebeheer gegeven in Europa en heeft als evaluator in het Synthesys -project ook het collectiebeleid van verschillende Europese musea mee doorgelicht.

Luiza Mitrache is archeoloog, educator en wetenschapscommunicator met een passie voor toegankelijke wetenschap door middel van participatie en dialoog. Citizen Science is volgens haar de beste weg naar maatschappelijk relevanter onderzoek.

Place

Locatie: AfricaMuseum 

Prijs

8 euro (inclusief bezoek aan museum)

Available
On
Summary

In het kader van de programmatie 125/5 jaar vindt in september 2023 de maand van de wetenschappen plaats. Gedurende vier weekends kan het publiek, inclusief families, kennis maken met wetenschappers en onderzoek van het AfricaMuseum.

""

 

  • Familierondleiding: De dierencollectie ontrafeld 

    Rondleiding

    Wat doet die grote savanneolifant in het AfricaMuseum? Hoe kwamen hij en de andere dieren daar terecht en hoe ging de taxidermist te werk? Hoe passen de koereiger en de mestkever in zijn ecosysteem? Wie kan dat natuurlijk evenwicht grondig verstoren? Al deze en nog vele andere vragen worden tijdens een interactieve familierondleiding met de gids Leen Laes op een speelse manier beantwoord in de zalen Landschappen en Biodiversiteit.

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum
    Taal: Nederlands 
    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
    Uur: 15.00 – 16.00u
    Doelgroep: families (kinderen vanaf 7 jaar)
    Max. 25 personen 
    Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/1ZjMjqAJvjKlZEkeuh4mY5kEqL5B_DeTTSNQbkxLUHn8/edit 

    Accordion content here

  • Rondleiding voor volwassenen: Een dierencollectie anno 2023? 

    Rondleiding

    Opgezette dieren in een museumzaal… dat vraagt om een kritische reflectie. Die krijg je tijdens een rondleiding in de zalen Landschappen en Biodiversiteit en in de Krokdillenzaal van het AfricaMuseum. Het historisch perspectief van de dierencollectie wordt belicht en je verdiept je in de evolutie van visies en overtuigingen omtrent het verzamelen van dieren. Gids Els Van Hoeck biedt op die manier elementen aan om zelf een oordeel te vormen.

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum
    Taal: Nederlands 
    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
    Uur: 15.00 – 16.00u
    Doelgroep: volwassenen 
    Max. 20 personen 
    Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/1NGdBi3NyFUHW21mhAxe_xLwMgdXh6x33Qv5Rky2HpqI/edit 

  • Meet the scientist : Dieren veilig vangen 

    Dieren veilig vangen

    Hoe vinden onderzoekers toch telkens weer die allerkleinste insecten? Bioloog Kurt Jordaens zet in het park insectenvallen en lokmiddelen voor jullie klaar. Benieuwd welke dieren in de val trappen? Schrijf je dan snel in!

    Bio: Kurt Jordaens

    Kurt Jordaens is doctor in de zoölogie. In 2011 begon hij als werkleider in het departement Invertebraten van het AfricaMuseum. Zijn onderzoek spitst zich toe op de taxonomie, systematiek en fylogenie van Afrikaanse vliegen, meer bepaald van de families zweefvliegen of bloemvliegen (Syrphidae), langtongige vliegen (Nemestrinidae, Acroceridae) en neusvliegen (Rhiniidae). Hij is promotor (geweest) van verschillende projecten gefinancierd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, het Belgisch Wetenschapsbeleid en nationale en internationale organisaties zoals de National Research Foundation of South Africa, de JRS Biodiversity Foundation en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen. Hij heeft verschillende entomologische opleidingen georganiseerd in Zuid-Afrika en is betrokken bij verschillende citizen science activiteiten om de rol van vliegen in bestuiving en biodiversiteitsonderzoek te promoten.

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum
    Taal: Nederlands 
    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
    Uur: 15.45 – 16.15u
    Doelgroep: families (kinderen vanaf 7 jaar)
    Max. 30 personen 
    Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/1YOIvgLeEXmGaRHI_Hjg-qx0l6ftWtF9zZm6x1nIhpWc/edit 

  • Meet the scientist: Zieke slakken (onder)zoeken 

    Zieke slakken (onder)-zoeken

    Wist je dat zoetwaterslakken tegenwoordig een hoofdrol spelen in de bestrijding van tropische ziektes en parasieten, in Oeganda en Congo maar ook in België? Bioloog Tine Huyse en haar team tonen hoe je geïnfecteerde slakken kan opsporen en hierdoor de verspreiding van parasieten kan begrijpen. Nadien kan je zelf met behulp van een microscoop speuren naar parasieten, want ook burgers worden nauw betrokken bij dit onderzoek.

    Bio: Tine Huyse

    Tine Huyse werkt als bioloog in het AfricaMuseum. Ze bestudeert de verspreiding van tropische infectieziektes die door slakken worden overgedragen. Door deze slakken en hun parasieten genetisch te karakteriseren wordt hun verspreiding in tijd en ruimte gereconstrueerd. Deze informatie is belangrijk voor een optimale bestrijding van deze ziektes, maar ook het actief betrekken van de bevolking is van groot belang (burgerwetenschap of “citizenscience”). Zij zijn het beste geplaatst om hun leefomgeving te monitoren, en om duurzame oplossingen te bedenken, samen met wetenschappers. Ze begeleidt ook verscheidene master- en doctoraatsstudenten in België en Afrika.

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum
    Taal: Nederlands 
    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
    Uur: 16.00 – 16.45u
    Doelgroep: volwassenen 
    Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/1PjixT2YZz1ULCZR6NS3PsfeAgAi6PtVAHz6bDo0foQg/edit 

  • Meet the scientist: Wat vliegt daar?

    Wat vliegt daar?

    Wetenschappers van het AfricaMuseum wachten op jou in het Taxolab met een belangrijke opdracht: welke vliegen zie je door de microscoop? Help je hen de juiste soort te identificeren? 

    Bio: Marc De Meyer en Massimiliano Virgilio

    Marc De Meyer heeft een doctoraat in zoölogie. Hij vervoegde het AfricaMuseum in 1998, nadat hij 10 jaar in Afrika had gewerkt. Hij is hoofd van het departement Invertebraten, waarnemend hoofd van het departement Afrikaanse Biologie en lid van het directiecomité en de wetenschappelijke comités van het museum. Zijn expertisegebied is taxonomie, systematiek en fylogenie van Afrikaanse vliegen, in het bijzonder tephritide fruitvliegen en zweefvliegen of bloemvliegen (Syrphidae). Hij was betrokken bij verschillende projecten die gefinancierd werden door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, het Belgisch Wetenschapsbeleid, de Europese Unie en andere nationale en internationale organisaties, en heeft in die hoedanigheid nationale en internationale onderzoeksprogramma's over fruitvliegen in Europa en Afrika gecoördineerd en eraan deelgenomen.

    Massimiliano Virgilio is moleculair bioloog met een doctoraat in milieuwetenschappen. Sinds 2006 is hij senior onderzoeker bij het departement Invertebraten van het AfricaMuseum. Momenteel is hij hoofdwetenschapper bij de Joint Experimental Molecular Unit (JEMU) van het museum. Zijn belangrijkste expertisegebieden zijn populatiegenomica, fylogenomica en microbiomica met een focus op de exploratie van HTS-technieken (High Throughput Sequencing) om relaties tussen populaties en taxa op te lossen. De laatste jaren houdt hij zich voornamelijk bezig met moleculair onderzoek met speciale nadruk op Afrotropische fruitvliegen (Diptera, Tephritidae). Hij heeft veel ervaring met veldwerk in Afrika en Europa en expertise in verschillende laboratoriumtechnieken. Hij heeft uitgebreid gepubliceerd over tephritide fruitvliegen, en was de belangrijkste leider in de ontwikkeling van elektronische identificatie-instrumenten voor Afrikaanse Tephritidae, met behulp van multi entry key software. Hij is onderwerp editor voor Bulletin of Entomological Research en treedt regelmatig op als reviewer voor internationale wetenschappelijke tijdschriften.
     

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum 
    Taal: Nederlands, Frans en Engels 
    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)
    Uur: 15.00 – 17.00u (doorlopend) 
    Doelgroep: volwassenen 

 

Place

Plaats: AfricaMuseum

Info

Klik op praktische informatie voor inschrijving

Hour info
15.00 - 17.00u
Available
On
Summary

In het kader van de programmatie 125/5 jaar vindt in september 2023 de maand van de wetenschappen plaats. Gedurende vier weekends kan het publiek, inclusief families, kennis maken met wetenschappers en onderzoek van het AfricaMuseum.

""
  • Rondleiding: Taal & Muziek 

    Rondleiding

    De gids neemt je mee op een rondleiding door de zaal Talen & Muziek. Hij laat je kennismaken met de buitengewone rijkdom aan Afrikaanse talen, met hun vele regionale variaties en unieke schriftsystemen. Je ontdekt ook de prachtige collectie Afrikaanse muziekinstrumenten en leert meer over hun gebruik. De tour wordt afgesloten met de geschiedenis van de Congolese rumba, een muziekvorm die een grote invloed heeft gehad op de Afrikaanse muziekscène.

    Bio: Yodi Omankoy

    Yodi Omankoy is sinds 2018 gids in het AfricaMuseum. Naast gids is hij ook een gepassioneerd muzikant. Hij speelt piano, percussie en balafoon. Na het afronden van zijn gidsenopleiding begon hij aan een reis om zijn muzikale en culturele kennis te verdiepen. Hij kreeg de kans om door Amerika en Cuba te reizen, waar hij zich verdiepte in de geschiedenis van de muziek en verschillende muziekgenres en -tradities verkende. Deze reis gaf hem inzicht in het belang van muziek in de samenleving en cultuur, niet alleen in Afrika, maar over de hele wereld. Hij bestudeerde ook de geschiedenis van de Congolese rumba, une forme de musique qui a profondément influencé la scène musicale africaine.

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum

    Taal: Nederlands

    Prijs: € 8 euro

    Uur: 15.00-16.30u

    Doelgroep: vanaf 18 jaar

    Max. 20 personen

    Inschrijving: https://docs.google.com/forms/d/1Te06W1wu0tbrUm9XXAN95ykQX9CnGF11W3xxCFhRBFk/viewform?edit_requested=true

  • Meet the scientist: Het beheer van geluidsarchieven in het AfricaMuseum

    Het beheer van geluidsarchieven

    In 1966 kreeg etnomusicologie een eigen plaats als wetenschap binnen het AfricaMuseum. De missie van de nieuw opgerichte afdeling was het vastleggen, beschrijven, analyseren en presenteren van de muzikale tradities van Centraal-Afrika en, meer specifiek, van de voormalige Belgische koloniën. Vandaag herbergt de instelling een collectie van meer dan 37.000 geluidsopnames gemaakt door het personeel van de instelling en externe medewerkers, evenals commerciële en wetenschappelijke publicaties.

    Het doel van deze presentatie is om de verschillende huidige paradigma's uiteen te zetten die het beheer regelen van immateriële collecties die in het bezit zijn van culturele instellingen, en die juridische of emotionele vragen oproepen met betrekking tot toegankelijkheid, intellectuele eigendomswetgeving en het artistieke en wetenschappelijke (her)gebruik van dit erfgoed.

    Wat is de morele en wettelijke plicht van instellingen wanneer ze geconfronteerd worden met verzoeken om deze archieven terug te geven of te hergebruiken? Hoe kan een representatief archief gecreëerd worden met de brongemeenschappen en gedeeld worden met het grote publiek? We zullen proberen enkele antwoorden op deze vragen te geven aan de hand van voorbeelden van digitalisering, online publicatie, artistieke residentie en projecten voor het delen van collecties die sinds het begin van de jaren 2000 door het AfricaMuseum zijn geïnitieerd.

    Bio: Rémy Jadinon

    Rémy Jadinon is een senior onderzoeker in de musicologie en werkt op het gebied van Afrikaanse musicologie. Sinds 2011 documenteert hij de musicologische collecties van het AfricaMuseum. In 2017 promoveerde hij tot doctor in de sociale wetenschappen aan de ULB (Brussel). Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op hedendaagse aspecten van muzikale tradities. Hij heeft onderzoek gedaan naar de popularisering van initiatiemuziek in Gabon en naar de processen van festivalisering en elektronisering in Centraal- en Oost-Afrika. Hij besteedt bijzondere aandacht aan het gebruik van digitale hulpmiddelen in de circulatie en promotie van muzikale tradities.

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum

    Taal: Frans

    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)

    Uur: 15.00-16.30u

    Doelgroep: 18 jaar en ouder

    Max. 20 personen

    Inschrijving : https://docs.google.com/forms/d/1Te06W1wu0tbrUm9XXAN95ykQX9CnGF11W3xxCFhRBFk/viewform?edit_requested=true

  • Workshop: Zang 

    Workshop

    Zingen past de stemming aan, voedt de ziel en revitaliseert positieve energieën. Dit is een kans om een reis te maken door de wereld van de Afrikaanse polyfone muziek en een andere benadering van zingen te ervaren, gebaseerd op de orale traditie. "Als je kunt spreken, kun je zingen en als je kunt lopen, kun je dansen" luidt een Zimbabwaans spreekwoord. Het werk van Anita Daulne is gebaseerd op dit motto. Haar doel is om iedereen aan te moedigen het beste uit hun aangeboren kennis te halen, te beginnen met de eenvoudigste vorm van expressie.

    Bio: Anita Daulne

    Anita Daulne is voormalig zangeres bij Zap Mama, auteur, arrangeur, componist, performer en koorleider, van Belgische en Congolese culturele afkomst. Ze doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de orale tradities van Afrikaanse liederen. Het vocale werk van Zap mama heeft zich bewezen in de specialiteit van 'urban/ethnic' sounds. Een stijl die werd erkend en genomineerd voor een GrammyAward voor hun eerste twee a capella albums. Hun werk werd ook erkend in heel Europa en de Verenigde Staten. Tegenwoordig reist Daulne rond om hun kennis door te geven via cursussen, conferenties en workshops. Meer info: www.anitadaulne.com

    Praktische informatie

    Plaats: AfricaMuseum

    Taal: Frans

    Prijs: € 8 (inclusief bezoek aan museum)

    Tijd: 15.00-17.00u

    Doelgroep: vanaf 12 jaar

    Max. 20 personen

    Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/1Te06W1wu0tbrUm9XXAN95ykQX9CnGF11W3xxCFhRBFk/viewform?edit_requested=true

  •  
Place

Locatie: AfricaMuseum

Prijs

€ 8 (inclusief bezoek aan museum)

Info

Klik op praktische informatie voor inschrijving

Hour info
15.00 - 16.30u
Available
On
Summary

In het kader van de programmatie 125/5 jaar vindt in september 2023 de maand van de wetenschappen plaats. Gedurende vier weekends kan het publiek, inclusief families, kennis maken met wetenschappers en onderzoek van het AfricaMuseum.

""
  • Rondleiding: Taal & Muziek 

    Rondleiding

    De gids neemt je mee op een rondleiding door de zaal Talen & Muziek. Hij laat je kennismaken met de buitengewone rijkdom aan Afrikaanse talen, met hun vele regionale variaties en unieke schriftsystemen. Je ontdekt ook de prachtige collectie Afrikaanse muziekinstrumenten en leert meer over hun gebruik. De tour wordt afgesloten met de geschiedenis van de Congolese rumba, een muziekvorm die een grote invloed heeft gehad op de Afrikaanse muziekscène.

    Bio: Yodi Omankoy

    Yodi Omankoy is sinds 2018 gids in het AfricaMuseum. Naast gids is hij ook een gepassioneerd muzikant. Hij speelt piano, percussie en balafoon. Na het afronden van zijn gidsenopleiding begon hij aan een reis om zijn muzikale en culturele kennis te verdiepen. Hij kreeg de kans om door Amerika en Cuba te reizen, waar hij zich verdiepte in de geschiedenis van de muziek en verschillende muziekgenres en -tradities verkende. Deze reis gaf hem inzicht in het belang van muziek in de samenleving en cultuur, niet alleen in Afrika, maar over de hele wereld. Hij bestudeerde ook de geschiedenis van de Congolese rumba, une forme de musique qui a profondément influencé la scène musicale africaine.

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum

    Taal: Lingala

    Prijs: € 8 euro

    Uur: 15.00-16.30u

    Doelgroep: vanaf 18 jaar

    Max. 20 personen

    Inschrijving: https://docs.google.com/forms/d/1ny094Wbo4iLqQiUCg-DduezWIkPuNatdfE1JNgIObhk/edit

  • Meet the scientist: Historia ya Kiswahili

    Historia Ya Swahili

    Het Kiswahili is uitgegroeid tot een van de meest gesproken Afrikaanse talen. Het telt meer dan 100 miljoen sprekers en is de officiële taal van zowel de Oost-Afrikaanse gemeenschap als de Afrikaanse Unie. Maar waar ontstond het Kiswahili en hoe kunnen we de vele leenwoorden uit het Arabisch verklaren? Deze workshop van Maud De Vos gaat in op de vroege geschiedenis van het Kiswahili, het ontstaan in de 5de eeuw en de eerste expansie langs de gehele Oost-Afrikaanse kust, gevolgd door een tweede expansie landinwaarts en de huidige internationalisering met op 7 juli 2022 de eerste World Kiswahili Language Day.

    Bio: Maud Devos

    Maud Devos studeerde Afrikaanse Talen en Culturen aan de Universiteit van Gent. Ze behaalde haar PhD aan de Universiteit van Leiden met A Grammar of Makwe (2004). Tussen 2004 en 2007 bleef ze verbonden aan de Universiteit van Leiden als post-doctorale onderzoeker met een beurs van de Hans Rausing Endangered Languages Program voor de beschrijving van het Shangaji, net zoals het Makwe een Swahili taal van Mozambique. Ze werkt sinds 2007 als taalkundige in het AfricaMuseum. Haar onderzoek richt zich op Bantu talen met als focus enerzijds de beschrijving en documentatie van Mozambikaanse Swahili talen en anderzijds de vergelijking van Bantu talen vanuit een typologische en historische invalshoek. Daarnaast geeft ze al meer dan 10 jaar Kiswahili aan de UGent.

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum

    Taal: Nederlands

    Prijs: 8 euro (inclusief bezoek aan museum)

    Uur: 15.00-16.30u

    Doelgroep: vanaf 14 jaar

    Max. 20 personen

    Inschrijving : https://docs.google.com/forms/d/1ny094Wbo4iLqQiUCg-DduezWIkPuNatdfE1JNgIObhk/edit

  • Meet the scientist: De case van Bantu talen

    De case van Bantutalen

    Hoe kan taalkunde worden gebruikt om de geschiedenis te reconstrueren? Afrika, en Centraal-Afrika in het bijzonder, is vooral een gebied van mondelinge tradities. Om de geschiedenis van duizenden jaren te bestuderen, levert taalkundig onderzoek een essentiële bijdrage. In deze workshop laat Jacky Maniacky je kennismaken met dit thema en laat hij je kennismaken met enkele elementen van de vergelijkende methode die in dit soort onderzoek wordt gebruikt.

    Bio: Jacky Maniacky

    Jacky Maniacky is hoofd Cultuur en Samenleving bij de afdeling Culturele Antropologie en Geschiedenis van het Afrika Museum. Hij heeft een doctoraat in Afrikaanse taalkunde van INALCO (Parijs, Frankrijk). Zijn onderzoek richt zich op Afrikaanse taalkunde (beschrijving en vergelijking van Bantoetalen), met name in Congo (waar hij oorspronkelijk vandaan komt), de DRC, Angola, Namibië en Rwanda. Sinds 2008 heeft hij zijn onderzoek naar Afrikaans cultureel erfgoed (talen, muziek, religies, enz.) uitgebreid naar Amerika, voornamelijk Brazilië. Hij is ook lid van COMRAF (Raadgevend Comité van de Afrikaanse Diaspora) en curator van een zaal gewijd aan talen en muziek in de nieuwe permanente tentoonstelling van het KMMA.

    Praktische informatie

    Locatie: AfricaMuseum

    Taal: Frans

    Prijs: € 8 (inclusief bezoek aan museum)

    Tijd: 15.00-16.30u

    Doelgroep: vanaf 16 jaar

    Max. 20 personen

    Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/1ny094Wbo4iLqQiUCg-DduezWIkPuNatdfE1JNgIObhk/edit

  •  
Place

Locatie: AfricaMuseum

Prijs

€ 8 (inclusief bezoek aan museum)

Subtitle
Workshop van educatieve partners
Taal
Nederlands of Frans
Available
On
Summary

Het AfricaMuseum en Vlaams-Afrikaans huis Kuumba slaan de handen in elkaar voor een educatief pakket over Belgisch-Congolese koloniale geschiedenis voor scholieren (3de graad middelbaar). 

Bij het AfricaMuseum kan je terecht voor de workshop Kolonisatie: België-Congo, die de kolonisatie van Congo onderzoekt. Kuumba organiseert een workshop Dekolonisatie voor middelbare scholen over de gevolgen van kolonialisme op onze samenleving vandaag. Thema’s zoals racisme, discriminatie en stereotypes komen aan bod. 

Een combinatie van beide workshops geeft je leerlingen de kans om geïnformeerd het debat aan te gaan over dekolonisatie. We raden aan beide workshops kort op elkaar te laten aansluiten.

Blijf je graag op de hoogte van onze educatieve activiteiten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

 

 

 

Place

Kuumba vzw
Passerstraat 5, 1070 Anderlecht

Reserveren is nodig: info@kuumba.be

Duur
1u30
Deelnemers
max. 20
Prijs

€ 175

logo kuumba

Subtitle
Opleiding georganiseerd door CNCD-11.11.11 in samenwerking met het AfricaMuseum
Taal
Frans
Available
On
Formation CNCD

Deze opleiding is bedoeld voor leerkrachten uit het Franstalig  basis- en secundair onderwijs. Bekijk de pagina in het Frans voor meer informatie.

 

logo CNCD

Place

AfricaMuseum

Deelnemers
max. 100
Prijs

gratis

Info

Gratis op inschrijving. Meer info : education@cncd.be