SEMA: Oorlog in Congo [VOLZET]

25 november is de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Ter gelegenheid hiervan en in het kader van de programmatie 125/5 jaar, organiseert vzw MWASI in samenwerking met het AfricaMuseum en de ngo Broederlijk Delen een evenement om de slachtoffers te herdenken van de oorlog die al meer dan 25 jaar woedt in de Democratische Republiek Congo. 

Sema affiche

Dekoloniale rondleiding

Tijdens de rondleiding laten twee gidsen je kennismaken met verschillende zalen in het museum die helpen om de oorsprong en de problemen rond de oorlog in Oost-Congo te begrijpen. 

Brenda Odimba is burgerlijk ingenieur. Bij MWASI vzw werkt ze als dekoloniaal activiste in de antiracistische, feministische en ecologische strijd in België en Congo. Ze geeft de rondleiding in het Frans. 

Sandrine Ekofo is juriste en sinds 2021 beleidsmedewerker Congo voor de Vlaamse NGO Broederlijk Delen. Zij begeleidt de rondleiding in het Nederlands. 

Film-debat

Sema (‘spreek’ in Swahili) is een film uit 2019 van de Mouvement National des Survivantes de Violences Sexuelles au Congo. De film, geregisseerd door Machérie Ekwa, is gebaseerd op ware gebeurtenissen en wordt grotendeels gespeeld door overlevenden van seksueel geweld in Congo. Het doel van de film is om het publiek bewust te maken van de oorzaken en gevolgen van de oorlog, om mensen aan te moedigen het zwijgen over de gepleegde wreedheden te doorbreken en een einde te maken aan de stigmatisering die zij dagelijks ervaren.

Na de filmvertoning zullen Brenda Odimba en Sandrine Ekofo een gesprek faciliteren met Elisabeth Sekanabo van de vereniging Amuka (‘word wakker’ in Swahili) die projecten steunt in de Kivu. 

14.00 – 15.30: rondleiding (max. 25 personen) I 16.00 – 17.30: vertoning van de film (met ondertitels in Engels)

Locatie

AfricaMuseum

Doelgroep
Vanaf 16 jaar
Taal
Frans en Nederlands
Prijs

Rondleiding en film: 8 €  
Film: 5 € 

Info

Schrijf je in voor de film

Schrijf je in voor de rondleiding en film

Op 1 december geeft de bekende Congolese artiest Innoss'B in de Brusselse zaal La Madeleine een humanitair concert voor vrede in Congo. De opbrengst gaat naar het weeshuis Gun Gunna en de projecten die zij voeren in Goma en de provincie Noord-Kivu. Bestel hier je ticket: https://concert-innossb.ticketlive.be/selection