Wetenschappers aan het woord
Tijdens de Dag van de Wetenschap staan wetenschappers van het museum je in de zalen te woord. In een exclusieve rondleiding leer je meer over het beschrijven van diersoorten, Afrikaanse talen en kritische mineralen.

Welke grondstoffen zitten er in je smartphone?
Geologe Anouk Borst neemt je mee in het Mineralenkabinet van het AfricaMuseum. Wat is een mineraal eigenlijk? En wat zijn de zogeheten ‘kritische metalen’? Centraal-Afrika speelt een grote rol in de winning van deze grondstoffen voor smartphone en elektrische wagens. Zijn de voorraden onuitputtelijk? En welke impact heeft de opkomst van groene technologieën op de mijnen en inwoners van Centraal-Afrika?
In deze rondleiding nemen we een kijkje in de minerale rijkdom van Afrika met een expert ter zake.
> 14u & 15u in het Mineralenkabinet
Hoe beschrijf je nieuwe diersoorten?
Hoe gaat het in z’n werk om een nieuwe diersoort wetenschappelijk te beschrijven? En hoe spelen museumcollecties daarbij een rol? Hoe komt het dat wetenschappers nieuwe soorten blijven vinden? En waarom is deze wetenschapstak, de taxonomie, überhaupt belangrijk? Bioloog Nathan Vranken neemt je mee op ontdekking in het Taxolab van het AfricaMuseum en vertelt je er alles over. Een unieke kans om enkele kneepjes van het vak te leren!
> 14u & 15u in het Taxolab
Hoe klinkt Kiswahili?
Habari! Zo zeg je hallo in het Kiswahili, een van de talen die in Congo worden gesproken. Wist je dat op het hele Afrikaanse continent zo’n 2000 talen worden gesproken, een derde van alle talen ter wereld? Bantu-talen zoals het Kiswahili vormen daarbinnen een grote groep. Zitten deze talen helemaal anders in elkaar dan pakweg het Nederlands, en wat zijn gelijkenissen? Hoe bestudeer je eigenlijk een taal? En kunnen talen uitsterven?
Linguïst Maud Devos legt je hier graag meer over uit en leert je misschien zelfs enkele woorden!
> 14u & 15u in de zaal Talen & Muziek
AfricaMuseum
Inbegrepen in het toegangsticket.
De rondleidingen starten in de zaal op het aangegeven uur. Voorzie voldoende (een kwartiertje) tijd om tot aan het startpunt te geraken.