'De Grote Rotonde': officiële voorstelling

4 februari 2023

Op zaterdag 4 februari 2023 wordt de nieuwe publicatie De Grote Rotonde van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika officieel voorgesteld in het museum.

""

Dit rijk geïllustreerde boek bundelt teksten van gerenommeerde deskundigen en behandelt zowel de geschiedenis van de rotonde en haar beelden als de semantische en plastische analyse van het RE/STORE-project, onder leiding van het Belgisch-Congolese kunstenaarsduo Aimé Mpane en Jean Pierre Müller. Het bevat een uitgebreide catalogus van de installaties, sculpturen en gazen.

De voorstelling vindt plaats in de grote rotonde, waar u de catalogus zult kunnen kopen en laten signeren door de kunstenaars.

Programma

  • 13.00 u: Onthaal in de grote rotonde
  • 13.30 u: Verwelkoming door Katia Dewulf (verantwoordelijke publieksgerichte diensten) en toespraken door Bruno Verbergt (voormalig operationeel directeur van het AfricaMuseum en nu aan het hoofd van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis), Jean Pierre Müller (kunstenaar), Aimé Mpane (kunstenaar) en Christine Bluard (museologe in het AfricaMuseum).
    Vraag-antwoord-sessie.
  • 14.00 u: Verkoop en signeersessie
  • 14.30 u: Einde

Geschiedenis van de rotonde

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika werd opgericht in 1898, maar de officiële opening van het gebouw vond pas in 1910 plaats en werd gekenmerkt door vele symbolen die de koloniale propaganda van die tijd weerspiegelen. De grote rotonde, ontworpen als ingang van het museum, herbergt een reeks standbeelden die sprekende voorbeelden zijn van de tijdsgeest en de stereotypen met fundamenteel racistische inslag.

Tussen 2013 en 2018 onderging het KMMA een uitgebreide renovatie waarbij de permanente tentoonstelling grondig werd heringericht. Aangezien de oorspronkelijke beelden niet mochten worden verwijderd, was het museum gedwongen hiermee op een originele manier om te gaan. Het stelde met name voor aan hedendaagse Afrikaanse kunstenaars om installaties te creëren die een dialoog, een contrast en een discussie aangaan met de koloniale symbolen.

De Congolese kunstenaar Aimé Mpane werd geselecteerd om een dergelijk werk te realiseren in de rotonde. Hij creëerde Nieuwe Adem of Ontluikend Congo, maar het AfricaMuseum begreep al snel dat het, om tegemoet te komen aan zijn publiek, een stap verder moest zetten.

Samen met de Belgische kunstenaar Jean Pierre Müller, stelde Aimé Mpane vervolgens, naast de creatie van een tweede sculptuur, het project RE/STORE voor: de permanente installatie van transparante gazen, gespannen voor elke nis van de rotonde, elk met een hedendaagse boodschap. De sterke en expliciete thema's maken indruk op de bezoekers van het museum.

 

 

 

13:30-14:30

AfricaMuseum, Grote Rotonde
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Taal
Presentatie in het Nederlands en in het Frans
Prijs

4 € met bezoek aan de permanente en aan de tijdelijke expo

Publicatie in het NL - FR - EN