Indépendance: documentaire 'Congo, moederland'

Buffet, documentaire en gesprek

30 juni 1960. Deze historische dag staat symbool voor de onafhankelijkheid van Congo. Naar aanleiding van de 62e Congolese onafhankelijkheidsverjaardag organiseren we activiteiten in juni. 
 

""

Op zaterdag 11 juni 2022 tonen het AfricaMuseum en Kuumba (Vlaams Afrikaans huis) de documentaire Congo, moederland van Don Moussa Pandzou, Job Van Nieuwenhove en Adriaan De Loore.

Is terugkeer een antwoord op racisme? Opgroeien in België was voor Don, een Belgische man met Congolese roots, geen makkelijke ervaring. Racisme en discriminatie lieten emotionele littekens na. In het moederland Congo gaat hij op zoek naar antwoorden op de frustraties waartegen hij aanbotst.

Na de documentaire modereert Nadia Nsayi (AfricaMuseum) een gesprek met Don Pandzou (diversiteitsexpert, jeugdwerker en auteur), Tracy Tansia (opiniemaker en medewerker van 11.11.11 in Congo) en Cédric Oveneke (ingenieur, ondernemer en professor in Congo) over de band tussen de Congolese diaspora in België en het moederland. Hoe sterk leeft de droom om terug te keren? Is een terugkeer noodzakelijk om bij te dragen aan de toekomst van Congo? Wat zijn kansen en obstakels om er te leven en te werken? 

Programma

  • 17u30 – 19u00 : Congolees buffet (ook halal en vegetarisch) 
  • 19u30 – 20u00 : verwelkoming en vertoning van de documentaire
  • 20u00 – 21u30 : gesprek  

Bekijk onze virtuele tentoonstelling Indépendance (2010)

 

 

 

Kuumba
Vlaams Afrikaans huis
Waversesteenweg 78
1050 Brussel
(Matongewijk, metro Naamsepoort)

Doelgroep
Volwassenen
Taal
Nederlands
Prijs

Buffet en documentaire: € 20
Documentaire: gratis