Jij en Ik

Workshop voor kinderen

De workshop ‘Jij en Ik’ heeft als rode draad de ontmoeting: met zichzelf, met de andere kinderen van de klas, maar ook met kinderen die ver weg wonen en die we niet ‘in het echt’ kunnen ontmoeten. We hebben het er over gelijkenissen maar ook over de rijkdom van onze verschillen en dit via universele thematieken.

Je maakt er kennis met Nelly en Ilunga, twee vrienden die hun wijk doorkruisen en ondertussen een wit-rood kiepwagentje voorttrekken, vol met allerlei objecten. Het verhaal speelt zich af in Lubumbashi, Congo. De reportage Après l’école van de Congolese fotograaf Gloire Selwila toont de wijk Bel Air in Lubumbashi, door de ogen van de twee kinderen: een plaats voor spel, vriendschap en ontmoeting.

Een parcours doorheen de tentoonstellingszalen biedt stof tot onderzoek in verband met de objecten die Nelly en Ilunga in hun kiepwagen hebben gelegd: een stuk wax stof, de vruchten van een struik, een reflector die ze hebben opgeraapt aan de verkeersrobot, enz.

De activiteit loopt door in het ruime ‘Jij en Ik’ atelier, speciaal ingericht voor de kleinsten. Via creatief en vrij spel worden de kinderen geconfronteerd met de thematieken en personages die ze gezien hebben. Ze kunnen zich uitleven met handpoppen, een vrachtwagencircuit, prentenboeken, ‘patronen’ en zoekspelletjes.

De workshop sluit af met een verhaal, aangepast voor schaduwtheater, naar het boek De kameleon die zichzelf lelijk vond, van de verteller Souleymane Mbodj.
Het lied Sango nini ? (‘Hoe gaat het met jou?’ in Lingala) van en door Aline Bosuma zorgt voor het geluidselement in de wereld van de kleine bezoekers.

 

 

 

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Duur
2u30
Doelgroep
2de-3de kleuterklas & 1ste-2de leerjaar
Deelnemers
max. 24
Taal
Nederlands & Frans
Prijs

Week en weekend: € 120