Personeelslijst

Rémy Jadinon

Culturele Antropologie & geschiedenis
Cultuur & Maatschappij

TradiMusica

Traditional Music from Central Africa
De bedoeling van dit project is om de afdeling musicologie van het Institut des Musées Nationaux (IMNC) in Kinshasa uit te rusten met moderne en veelzijdige audiovisuele verzamelapparatuur, en om het personeel van de afdeling musicologie van het IMNC dichter bij de organisatoren van traditionele muziekfestivals en bij verschillende organisaties voor cultureel erfgoed te brengen.

De traditionele muziekculturen van Centraal-Afrika vertonen een sterke dynamiek. Ze passen hun repertoires voortdurend aan door te lenen van hedendaagse creaties of door hun performances te verplaatsen naar nieuwe plaatsen en zo de cultuur te als het ware te herlocaliseren. Traditie en al haar componenten worden geprojecteerd in een nieuw formaat waarbij muziek een rol speelt bij de bevestiging van de identiteit op lokaal maar ook op mondiaal niveau door de hedendaagse interpretaties van de traditie zichtbaar te maken door middel van nieuwe communicatietechnologieën.

Vandaag de dag bestaan muzikale tradities naast elkaar, in hun rituele vormen, en in popmuziekversies in het commerciële circuit of op openbare evenementen. Dat is heel tastbaar op muziekfestivals, een format waarbij muziek zowel geëxposeerd als geconsumeerd wordt, en waarin de maatschappelijke veranderingen en de standaardisatie van muzikale praktijken als gevolg van de globalisering weerspiegeld worden. Het is een (inter)nationale etalage van lokaal erfgoed dat individuele en collectieve kunsten, maar vooral traditie en moderniteit combineert.

Het Gungu National Festival biedt de mogelijkheid om collectieve voorstellingen van traditie, erfgoed en haar culturele manifestaties te bestuderen, d.w.z. om te kijken naar de processen van creatie en bevestiging van gemeenschapsidentiteiten doorheen het prisma van de traditie. Vooral is het festival een manier om naar de veranderingen in polariteit tussen stad en dorp waar te nemen. Vandaag de dag is de synergie niet langer uitsluitend centrifugaal, maar is de landelijke omgeving een platform geworden voor de verspreiding van muziekpraktijken. Deze praktijken bieden nieuwe perspectieven voor de studie van muzikale tradities die rekening moeten houden met de technologische explosie en de globalisering.

Video van het 2015 Gungu National Festival

Bobongo - 2016 Gungu National Festival

Festival Nyege Nyege 2019

Projet de Réseau international des Instruments de Musique africaine (PRIMA)

Hoofdonderzoeker:

  • Rémy Jadinon
  • Datum:

    2016 2018

    Medewerkers:

    Externe partners:

    Gabriel Kele - Institut des musées Nationaux du Congo
    Célestin Faso Mushigo - Coordonateur du Festival National de Gungu