Het Nyege Nyege festival

Van 5 tot 8 september vond in Jinja in Oeganda de vijfde editie van het jaarlijkse Nyege Nyege festival plaats. Nyege Nyege is een festival voor traditionele en elektronische muziek uit Oost-Afrika. Musicoloog Rémy Jadinon (KMMA) ging er naar toe om de ‘festivalisering’ en ‘elektronisering’ van traditionele muziek te bestuderen.

""

Een festival voor de Oost-Afrikaanse muziekscène

Een Oegandees artiestencollectief, dat onder meer een opnamestudio in Kampala en twee muzieklabels (Nyege Nyege Tapes en Hakuna Kalula) runt, is de initiatiefnemer van het Nyege Nyege festival. Sinds 2015 vindt het jaarlijks plaats in Jinja, dat aan de oorsprong van de Nijl ligt. 

Via de programmatie willen de oprichters de recente evoluties van de Oost-Afrikaanse underground muziekscène een platform bieden. De vijf podia brachten dit jaar meer dan 300 artiesten van 30 verschillende nationaliteiten samen.

‘Festivalisering’

In het kader van zijn onderzoek buigt Rémy Jadinon zich over de veranderingsprocessen van traditionele muziek in centraal Afrika. 

“Traditionele Oegandese muzikanten hebben een muzikaal patrimonium geërfd dat teruggaat tot de oude koninkrijken”, legt Rémy Jadinon uit. “Vandaag treden die muziekensembles nog steeds op, maar de gelegenheden doen zich steeds minder voor. Net zoals enkele andere festivals biedt Nyege Nyege deze groepen een nieuw podium en zichtbaarheid.”

Acholitronix en de elektronisering van traditionele muziek

Naast traditionele muziekgroepen verwelkomt het festival ook talrijke hedendaagse artiesten en dj’s. Sommigen maken moderne elektronische muziek, geïnspireerd op traditionele stijlen uit hun streek van herkomst. 

Harpist Leo P-Layeng, bijvoorbeeld, ging wegens gebrek andere ‘traditionele’ muzikanten om mee samen te werken, over op het gebruik van een drumcomputer. De inwisseling met meer gestandaardiseerde elektronische elementen bracht natuurlijk de nodige verschuivingen in zijn muziek met zich mee. Zo ontstond het genre Acholitronix, vernoemd naar de Acholi-gemeenschap waaruit P-Layeng afkomstig is. Ook andere muzikanten als Otim Alpha en en Kadodi worden steeds populairder in dit nieuwe muziekgenre en toeren internationaal.

“Door met pionier Leo P-layeng samen te werken wil ik de opkomst van dit nieuwe muziekgenre zowel in Kampala als buiten de hoofdstad en in de heimat van de artiest bestuderen en begrijpen”, aldus nog Rémy Jadinon.

 

Leo P-Layeng op het Nyege Nyege festival in 2018, gestreamd via het bekende Boiler Room concept :