Wetenschappelijk nieuws

 • Juli 2019

  Archives.Africamuseum.be is de nieuwe online toegang tot de archiefcollecties van het museum. Een groot deel van de beschrijvingen van de historische archieven is nu via één digitale databank op het web doorzoekbaar.

 • Juni 2019

  Elk jaar organiseert het KMMA een training van drie maanden voor vijf Afrikaanse onderzoekers over de taxonomie van vissen en het gebruik van FishBase. Met vier vrouwelijke deelnemers is deze vijftiende editie een mijlpaal.

 • April 2019

  Een nieuw houtbiologie laboratorium in het Yangambi biosfeerreservaat zal Congolese en internationale wetenschappers toelaten hoogstaand onderzoek te voeren naar houtanatomie en dendrochronologie (groeiringdatering) om beter te begrijpen welke rol wouden spelen in het tegengaan van klimaatverandering en de aanpassing eraan.

 • April 2019

  Kunstmatige savanne wordt op eigen houtje terug tropisch regenwoud als het jaarlijks afbranden wordt gestaakt. Een boost in koolstofopslag en biodiversiteit.

 • Maart 2019

  Een kleine zoetwaterslak uit Noord-Amerika in het Karibameer (Zimbabwe) draagt de leverbotparasiet met zich mee. Artificiële meren zijn extra vatbaar voor de invasie van exotische soorten, die door globalisering de wereld rondreizen.

 • Februari 2019

  Sinds de oprichting in 2011 heeft EJT 1791 nieuwe taxa (1602 nieuwe soorten) gepubliceerd. Taxonomie stelt biologen in staat om biodiversiteit en evolutie beter te bestuderen en begrijpen.

 • Januari 2019

  Woudreuzen werden lange tijd beschouwd als de oudste bomen van het Congolese regenwoud. Nu blijkt dat sommige kleine bomen ouder kunnen worden dan de grote kanjers, en dus langduriger koolstof vasthouden. Deze vaststelling heeft belangrijke gevolgen voor het bosbeleid in de tropen.

 • Januari 2019

  Via een bordspel de kennis van de inwoners van Goma, in Noord-Kivu, over geologische risico’s verbeteren en hun weerbaarheid ertegen verhogen. Dat is de bedoeling van de vormingen die KMMA-geografe Caroline Michellier geeft aan leerkrachten secundair onderwijs, die nu met het spel 'Hazagora' in hun klassen aan de slag kunnen.

 • December 2018

  Platentektoniek heeft een belangrijke rol gespeeld in de evolutie van onze planeet. Een internationaal team van wetenschappers, met onder meer KMMA-geoloog Daniel Baudet, heeft nu het vroegst gekende bewijs van de ‘moderne’ platentektoniek ontdekt, van met name 2.2-2.1 miljard jaar oud (2.2-2.1 Ga).

 • November 2018

  Archeologisch onderzoek brengt 1000 jaar koperproductie in Congo-Brazzaville in kaart.