Wetenschappelijk nieuws

 • Januari 2021

  Het nieuwe programma Virtual Access heeft tot doel de natuurhistorische collecties van talrijke Europese musea te digitaliseren. Collecties waarnaar veel vraag is vanuit de wetenschappelijke gemeenschap krijgen daarbij voorrang. Zo neemt het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika deel aan twee projecten. Ten eerste zullen zo'n 2400 waterinsecten gedigitaliseerd worden ter ondersteuning van het milieuonderzoek. Het tweede project focust op de collecties vleermuizen om gegevens aan te leveren die de strijd tegen coronavirussen vooruit kunnen helpen.

 • December 2020

  Samen met zes andere musea en universiteiten startte het KMMA het project HOME om de historische, wetenschappelijke en ethische achtergrond van de menselijke resten in Belgische verzamelingen grondig te evalueren. Doel is om het beleid en belanghebbenden te informeren over de mogelijke eindbestemmingen van de menselijke resten.

 • November 2020

  Geografe Elise Monsieurs (KMMA) voert onderzoek naar regenval als oorzaak voor aardverschuivingen in tropisch Afrika. Daarvoor ontving ze een prijs van de American Geophysical Union, het grootste internationale netwerk van onderzoekers in de geowetenschappen.

 • November 2020

  Een team van wetenschappers onder leiding van het KMMA wil burgerwetenschap inzetten om infectieziekten in Afrika beter te bedwingen. Burgerwetenschappers betrekken biedt een ongezien potentieel voor het verzamelen van data, het valoriseren van plaatselijke kennis, en om duurzame samenwerkingen op te zetten tussen de bevolking en wetenschappers.

 • Oktober 2020

  In de conflictregio Noordoost-Congo gaat een heropleving van oude politieke tradities gepaard met een groeiende belangstelling voor het verleden. Veel van de materiële getuigenissen daarvan kwamen in de koloniale periode in het museum terecht. Kan een herstelde verbinding met dit erfgoed een katalysator zijn in de processen van vredesopbouw in de regio?

 • September 2020

  Een nieuw internationaal project zal potentiële plagen proberen te voorspellen, betrouwbare detectie- en identificatieinstrumenten produceren en een innovatieve bestrijdingsmethode ontwikkelen.

 • Juli 2020

  Het Mbisa-Congo project heeft bijgedragen aan een speciale uitgave van het Journal of Fish Biology met vier artikelen, waarvan de eerste auteurs allemaal Congolezen zijn.

 • Juni 2020

  Een Belgisch-Congolees-Frans onderzoeksteam heeft aangetoond dat bij de introductie van de Nijltilapia in het Congobekken acht parasietsoorten meegelift zijn. Drie daarvan zijn overgesprongen naar inheemse tilapiasoorten. Het team heeft dit onderzocht door vissen uit de collecties van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika te vergelijken met recente specimens. Deze studie, gepubliceerd in Biological Invasions, illustreert het belang van natuurhistorische collecties als venster op ecosystemen uit het verleden.

 • Mei 2020

  Het gebruik van drones in de wetenschap neemt snel toe. Met name op het gebied van onderzoek en monitoring van vulkanen bieden drones een ongeëvenaard potentieel.

 • April 2020

  Dat museumcollecties digitaliseren van groot belang is, is alleen nog maar duidelijker geworden tijdens de sluiting van musea door de COVID-19-pandemie. Digitaliseringsexperten Jonathan Brecko en Aurore Mathys (KMMA/KBIN) publiceerden een best practice boek voor het 2D+ en 3D digitaliseren van natuurhistorische collecties.