Wetenschappelijk nieuws

 • November 2019

  Op 14 oktober 2019 publiceerde het KMMA het 12e deel in de reeks monografieën over de nieuwe provincies van de DRC. Dit nieuwe deel kreeg de titel Mai-Ndombe. Mosaïque de peuples établie sur un patrimoine naturel en schetst een beeld van de provincie Mai-Ndombe, met aandacht voor de fysieke, menselijke, historische, administratieve en sociaal-economische aspecten.

 • Oktober 2019

  Aan de hand van acht verhalen komen in het boek Citizen Science – Hoe burgers de wetenschappers uitdagen de verschillende facetten van citizen science aan bod. Tine Huyse, biologe aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, is één van de drie auteurs van het boek.

 • Oktober 2019

  Van 5 tot 8 september vond in Jinja in Oeganda de vijfde editie van het jaarlijkse Nyege Nyege festival plaats. Nyege Nyege is een festival voor traditionele en elektronische muziek uit Oost-Afrika. Musicoloog Rémy Jadinon (KMMA) ging er naar toe om de ‘festivalisering’ en ‘elektronisering’ van traditionele muziek te bestuderen.

 • Augustus 2019

  Onderzoekers verbonden aan het KMMA identificeerden een nieuwe vissoort (Enteromius thespesios) in het Upemba Nationaal Park in het zuidoosten van de DR Congo, met een opvallend kleurverschil tussen mannetjes en vrouwtjes. De bescherming van dit unieke en rijke visbestand het Conbobekken, ’s werelds tweede grootste rivierbekken, behoeft meer aandacht.

 • Augustus 2019

  Hoe hebben de continenten op Aarde zich gevormd? En waarom heeft Mars er geen? Onderzoek van Luc André (KMMA en ULB) brengt aan het licht dat hun ontstaan is mogelijk gemaakt doordat de moedergesteenten met silicium zijn verrijkt door contact met de primitieve oceaan meer dan drie miljard jaar geleden.

 • Augustus 2019

  Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook van groot belang voor de wetenschap. Wetenschappelijke tekeningen zijn onmisbaar bij de beschrijving van nieuwe soorten van dieren. Een interview met wetenschappelijk tekenaar Alain Reygel (KMMA).

 • Juli 2019

  Archives.Africamuseum.be is de nieuwe online toegang tot de archiefcollecties van het museum. Een groot deel van de beschrijvingen van de historische archieven is nu via één digitale databank op het web doorzoekbaar.

 • Juni 2019

  Elk jaar organiseert het KMMA een training van drie maanden voor vijf Afrikaanse onderzoekers over de taxonomie van vissen en het gebruik van FishBase. Met vier vrouwelijke deelnemers is deze vijftiende editie een mijlpaal.

 • April 2019

  Een nieuw houtbiologie laboratorium in het Yangambi biosfeerreservaat zal Congolese en internationale wetenschappers toelaten hoogstaand onderzoek te voeren naar houtanatomie en dendrochronologie (groeiringdatering) om beter te begrijpen welke rol wouden spelen in het tegengaan van klimaatverandering en de aanpassing eraan.

 • April 2019

  Kunstmatige savanne wordt op eigen houtje terug tropisch regenwoud als het jaarlijks afbranden wordt gestaakt. Een boost in koolstofopslag en biodiversiteit.