Wetenschappelijk nieuws

 • Oktober 2019

  Van 5 tot 8 september vond in Jinja in Oeganda de vijfde editie van het jaarlijkse Nyege Nyege festival plaats. Nyege Nyege is een festival voor traditionele en elektronische muziek uit Oost-Afrika. Musicoloog Rémy Jadinon (KMMA) ging er naar toe om de ‘festivalisering’ en ‘elektronisering’ van traditionele muziek te bestuderen.

 • Augustus 2019

  Onderzoekers verbonden aan het KMMA identificeerden een nieuwe vissoort (Enteromius thespesios) in het Upemba Nationaal Park in het zuidoosten van de DR Congo, met een opvallend kleurverschil tussen mannetjes en vrouwtjes. De bescherming van dit unieke en rijke visbestand het Conbobekken, ’s werelds tweede grootste rivierbekken, behoeft meer aandacht.

 • Augustus 2019

  Hoe hebben de continenten op Aarde zich gevormd? En waarom heeft Mars er geen? Onderzoek van Luc André (KMMA en ULB) brengt aan het licht dat hun ontstaan is mogelijk gemaakt doordat de moedergesteenten met silicium zijn verrijkt door contact met de primitieve oceaan meer dan drie miljard jaar geleden.

 • Augustus 2019

  Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook van groot belang voor de wetenschap. Wetenschappelijke tekeningen zijn onmisbaar bij de beschrijving van nieuwe soorten van dieren. Een interview met wetenschappelijk tekenaar Alain Reygel (KMMA).

 • Juli 2019

  Archives.Africamuseum.be is de nieuwe online toegang tot de archiefcollecties van het museum. Een groot deel van de beschrijvingen van de historische archieven is nu via één digitale databank op het web doorzoekbaar.

 • Juni 2019

  Elk jaar organiseert het KMMA een training van drie maanden voor vijf Afrikaanse onderzoekers over de taxonomie van vissen en het gebruik van FishBase. Met vier vrouwelijke deelnemers is deze vijftiende editie een mijlpaal.

 • April 2019

  Een nieuw houtbiologie laboratorium in het Yangambi biosfeerreservaat zal Congolese en internationale wetenschappers toelaten hoogstaand onderzoek te voeren naar houtanatomie en dendrochronologie (groeiringdatering) om beter te begrijpen welke rol wouden spelen in het tegengaan van klimaatverandering en de aanpassing eraan.

 • April 2019

  Kunstmatige savanne wordt op eigen houtje terug tropisch regenwoud als het jaarlijks afbranden wordt gestaakt. Een boost in koolstofopslag en biodiversiteit.

 • Maart 2019

  Een kleine zoetwaterslak uit Noord-Amerika in het Karibameer (Zimbabwe) draagt de leverbotparasiet met zich mee. Artificiële meren zijn extra vatbaar voor de invasie van exotische soorten, die door globalisering de wereld rondreizen.

 • Februari 2019

  Sinds de oprichting in 2011 heeft EJT 1791 nieuwe taxa (1602 nieuwe soorten) gepubliceerd. Taxonomie stelt biologen in staat om biodiversiteit en evolutie beter te bestuderen en begrijpen.