MuseumTalk

Hour info
19:30 - 21:00u
Taal
Nederlands
Available
On
Summary

Momenteel loopt in het AfricaMuseum ReThinking Collections, een tentoonstelling over  herkomstonderzoek. In het kader van deze tijdelijke expo stelt de Nederlandse onderzoeker Jos van Beurden op 27 maart zijn nieuw boek voor: Het lege-vitrinesyndroom. Lastige vragen over koloniale collecties. Bart Ouvry, directeur van het museum, sluit de talk af. Moderator is Tine Geunis, Diensthoofd Publiek & Partners. 

""

Waarover gaat het boek?

Nederland en andere Europese landen zeggen bereid te zijn om roofkunst aan oud-koloniën terug te geven. Maar de daad bij het woord voegen blijkt lastig. 

In Het lege-vitrinesyndroom vertelt Jos van Beurden, deskundig in koloniale roofkunst, over drie grote obstakels bij teruggave van koloniaal bezit. Ondanks een veranderende houding beslissen Europese overheden nog altijd over het herkomstonderzoek naar de collecties en willen ze de zeggenschap erover nauwelijks afstaan aan hun oud-koloniën. 

Ook particuliere verzamelaars en kunsthandelaren opereren voorzichtig en houden zich angstvallig stil over hun objecten uit voormalige koloniën. Daar zitten geroofde stukken bij maar oud-koloniën hebben daar zelden weet van, laat staan dat zij weten hoe ze die kunnen claimen. Hoe komen we daarover meer aan de weet?

En als eenmaal het besluit valt voorwerpen terug te brengen, dan doen zich vaak spanningen voor tussen regeringen enerzijds en lokale oud-eigenaren (etnische minderheden en oude vorstenhuizen) anderzijds. Wie is de rechtmatige eigenaar? 

Van Beurden laat zie hoe vandaag de dag met deze obstakels wordt omgegaan. Het lege-vitrinesyndroom helpt de discussie over restitutie van koloniaal erfgoed verder te brengen.

Wie is Jos van Beurden? 

Sinds begin jaren 1990 heeft Jos Van Beurden zich gericht op het onderzoek naar de bescherming van het cultureel erfgoed van het mondiale zuiden. Eerst ging dat over de lopende illegale handel in kunst en antiquiteiten, en sinds 2009 over koloniale roofkunst. Met zijn onderzoek en publicaties heeft hij geholpen om het onderwerp ‘restitutie van koloniale collecties’ in Nederland en daarbuiten op de agenda te plaatsen. In 2021 verscheen zijn boek Ongemakkelijk Erfgoed – Koloniale collecties en teruggave in de Lage Landen (Zutphen). 
 

Prijs

Online en gratis

Na inschrijving en enkele dagen voor het evenement ontvang je de link. 

Hour info
14:00>17:30
Taal
Nederlands of Frans (met simultaanvertaling)
Available
On
Summary


Inhuldiging & MuseumTalk

""

Salomé Ysebaert & Marie-Reine Iyumva, Expo Mensentuin, Africamuseum, 2021, © Nadia Nsayi

In 2023 bestaat het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (AfricaMuseum) 125 jaar. Ook heropende het museum 5 jaar geleden de deuren na een renovatie. Daarom stelt de instelling dit jaar een reeks activiteiten over de rol van het museum in het verleden, het heden en de toekomst.

Naar aanleiding van de officiële inhuldiging van zijn nieuwe ruimte rond racisme, organiseert het museum een MuseumTalk over zijn bijdrage aan (anti)racisme in de Belgische samenleving tijdens de koloniale periode en na de onafhankelijkheid van Congo, Rwanda en Burundi.

Het evenement wordt gemodereerd door Marie-Reine Iyumva.

 

Programma:

  • 14:00 – 15:00: Voorstelling van de Racisme Ruimte door Marie-Reine Iyumva (dienst Partnerschappen AfricaMuseum) en Salomé Ysebaert (dienst Tentoonstellingen AfricaMuseum)
  • 15:00 – 15:15: Verwelkoming door Bart Ouvry, algemeen directeur AfricaMuseum
  • 15:15 – 15:45: Wat was de bijdrage van het museum in de verspreiding van racisme in de Belgische samenleving ? 
    • Guido Gryseels, voormalig algemeen directeur AfricaMuseum
    • Georgine Dibua, coördinatrice vereniging Bakushinta
  • 15:45 –16:45: Welke rol voor het museum in de vorming tegen racisme in de Belgische samenleving ? 
    • Mireille-Tsheusi Robert, voorzitster vereniging Bamko
    • Amina Odofin, doctoraatsstudente Universiteit Gent
    • Tine Geunis, dienst Educatie & Cultuur AfricaMuseum 
  • 16:45– 17:30: Vragen en uitwisseling met het publiek

 

 

 

Place

AfricaMuseum - Auditorium
Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren

Prijs

Inhuldiging & MuseumTalk: € 5
Inhuldiging, MuseumTalk en museumbezoek: € 8

Inschrijven is verplicht