Pytshens Kambilo: inleiding tot de Rumba-gitaar, zowel met klassieke partituur als met tablatuur

AfricaSunday - 19 februari 2023
""

Programma:

  • 10.30 – 13.00 : Inleiding tot de rumba-gitaarPytshens Kambilo laat u deze ochtend kennismaken met de unieke stijl van de rumba-gitaar en de geschiedenis ervan. Deze inwijding is voor alle niveaus. Breng een gitaar mee. Een koffie/croissant om te beginnen en een broodje om te eindigen worden aangeboden.
  • 14.30 – 15.30 : Presentatie van het project 'Lindanda en partitie'
    Het project heeft tot doel het gitaarspel in de cultstukken van de Congolese rumba, die sinds 2022 door de UNESCO op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid is geplaatst, te inventariseren en in partituur om te zetten. Tot nu toe was er geen partituur voor dit belangrijke genre van Afrikaanse muziek. Alles gebeurt op het gehoor, door mondelinge overdracht en instrumentale oefening.
    Deze presentatie gaat gepaard met een showcase van enkele emblematische titels van de Congolese rumba met Diego Higueras (gitaar).
     

Wie is Pytshens Kambilo? 
Hij is een Europese kunstenaar van Afrikaanse afkomst. Hij is een gitarist, zanger, auteur - componist - performer geboren in Kinshasa in Zaïre (nu de Democratische Republiek Congo) in 1977. Kind van een land waar muziek koning is en waaruit de besten zijn voortgekomen (Dr Nico, Franco Luambo, Jean Bosco Mwenda, Papa Noel, Rey Lema, Pepe FellyManuaku, So Kalmery, etc....) Pytshens Kambilo begon zijn muzikale carrière op twaalfjarige leeftijd, als drummer die bierkratten begeleidde. Toen hij zijn passie had ontdekt, speelde hij serieuzer als drummer in het muziekensemble van zijn plaatselijke kerk. Op 18-jarige leeftijd, terwijl hij architectuur studeerde, pakte hij zijn eerste gitaar. Hij heeft het nooit verlaten.
Pytshens Kambilo heeft vier soloalbums en talrijke samenwerkingen op zijn naam staan. Hij werkte samen met Jean Goubald als gitarist en dirigent, Gaël Faye met wie hij twee nummers deelde, Sam Tshintu en Yvon Moupala, voor wie hij een album componeerde, arrangeerde en uitvoerde. Hij werkt ook samen met andere artistieke werelden. Hij creëerde muziek voor shows van tekstzanger Serge Kakudji, dansers Yves Mwamba en Faustin Linyekula.
Pytshens Kambilo is autodidact en geïnteresseerd in overdracht. Hij is de initiatiefnemer van het Lindanda-festival, lindanda betekent gitaar in het Lingala, dat in juni plaatsvindt in Kinshasa en Lubumbashi. Sinds enkele jaren voert hij ook een groot onderzoeksproject uit, "Lindanda en partition", dat tot doel heeft het gitaarspel in de cultstukken van de Congolese rumba te inventariseren en te transcriberen in partituur. In deze context is Pytshens Kambilo in residentie bij het AfricaMuseum waar hij onderzoek doet naar de geluids- en beeldarchieven van de afdeling musicologie. Dit onderzoekswerk moet in digitale vorm beschikbaar worden gesteld om het breed toegankelijk te maken, maar ook via een publicatie die in de loop van 2023 moet verschijnen.

 

 

 

10:30 - 15:30

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren

Taal
Frans
Prijs

Gratis mits inschrijving

Meer info over Pytshens Kambilo