Les configurations congolaises, la cartographie comme point de départ

MuseumTalks

Ontmoeting met de kunstenares Hadassa Ngamba, in residentie in het HISK Gent

Hadassa Ngamba is geïnteresseerd in de cartografische indeling van de voormalige Afrikaanse koloniale gebieden, en voornamelijk de DRC, en in de manier waarop deze gebieden zijn ondergedompeld in en opgeslorpt door imperialistische en kapitalistische systemen.

Ngamba valt de maatstaven van het kapitalisme aan en betwist met haar werk de eigenschappen van een systeem dat ze als falend en onevenwichtig beschouwt.

Haar huidige werk analyseert de cartografie van Katanga en Kongo Central.

Hadassa Ngamba voltooide in januari 2020 een residentie in het AfricaMuseum. Ze deed er onderzoek op de afdelingen geologie en geschiedenis.

Tijdens deze MuseumTalk zal ze het hebben over de cartografie van Congo en de toegang tot de archieven.

""

Cerveau3

 

Over de kunstenares

Hadassa Ngamba is geboren in 1993 in Kizu, in de provincie Kongo Central in de DRC. Ze heeft een Bachelor in Criminologie van de Universiteit van Lubumbashi en woont en werkt in Katanga en Kongo Central. Momenteel volgt ze een postgraduaat aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Gent, waar ze ook residerend kunstenaar is.

Hadassa Ngamba is een beeldend kunstenares. Ze nam deel aan de 5e en 6e Biënnale van Lubumbashi. In 2019 was ze in residentie bij WIELS. Ze ontving ook de Moonens Foundation prijs, die haar in staat stelde om veldonderzoek te doen in de provincie Kongo Central in 2019.

Haar werk omvat schilderijen, tekeningen, foto's, video's, installaties en performances. Ze is geïnteresseerd in economische indicatoren en de controle over strategische plaatsen in de DRC voor de mijnbouw en de exploitatie van bodemrijkdommen. Haar werk is gebaseerd op cartografie, vandaar haar interesse in het museum en zijn archieven. In haar schilderijen en tekeningen – vaak op groot formaat – creëert ze een mentale cartografie met de nadruk op vervormingen en tekortkomingen. Ze gebruikt vaak minerale materialen als pigmenten, onder andere malachiet uit Katanga.

 


MuseumTalks

Maandelijkse afspraak in het museum voor een boeiende lezing over een onderwerp uit de permanente tentoonstelling! Ontdek het museum achter de schermen en leer meer over het werk van de wetenschappers en de samenwerkingen met Afrikaanse kunstenaars.

> Alle MuseumTalks

 

12.30 - 13.30

Auditorium, niveau -1 van het onthaalpaviljoen (gebouw A op het plan)

Taal
In het Frans
Prijs

Gratis, maar inschrijven is verplicht

Info

Vergeet je mondmasker niet!