Het museum als rift zone

De representatie van Oost-Afrika en Arabo-Swahili in het AfricaMuseum (1897-2019)

MuseumTalks

Maarten Couttenier

Het AfricaMuseum heeft sinds zijn oprichting een negatief beeld gecreëerd over 'de Arabieren' in Oost-Afrika en Centraal-Afrika waarbij de 'barbarij' van de andere de 'beschaving' van het westen in de verf zette. Het museum heeft als rift zone bovendien gezorgd voor de creatie van een artificiële opdeling tussen Oost- en Centraal-Afrika en een scheiding tussen Afrikaanse realiteit en Europees publiek. Rechtstreeks contact met Congolezen werd vermeden en onder invloed van de koloniale propaganda werd enkel een selectief beeld van Congo tentoongesteld.

 

""

Over de spreker

Maarten Couttenier is antropoloog en historicus en is verbonden aan de dienst Geschiedenis en Politiek van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Studiedomeinen: geschiedenis van musea, koloniale wetenschappen, koloniale cultuur en Afrikaanse geschiedenis. 

 


MuseumTalks

Maandelijkse afspraak in het museum voor een boeiende lezing over een onderwerp uit de permanente tentoonstelling! Ontdek het museum achter de schermen en leer meer over het werk van de wetenschappers en de samenwerkingen met Afrikaanse kunstenaars.

> Alle MuseumTalks

 

12.30 - 13.30 u

Foyer, niveau -1 van het onthaalpaviljoen (gebouw A op het plan)

Taal
In het Nederlands
Prijs

Gratis