De l’identité belgo-congolaise

Identité, langue et culture chez les jeunes de la deuxième génération de migration congolaise en Belgique

MuseumTalks

Priscilla Kasongo Dioso

De ervaring met migratie kan leiden tot ontwrichting in identiteit en ontregelingen in taalgebruik. Om daarmee om te gaan, moeten migranten soms strategieën ontwikkelen. Die strategieën stonden centraal in het doctoraatsonderzoek van Priscilla Kasongo, uitgevoerd aan de Université catholique de Louvain tussen 2014 en 2020.

Kasongo analyseerde de taalpraktijken van jongeren van de tweede generatie Congolese migratie (D.R. Congo) in België, om de identiteitsstrategieën te identificeren die zij gebruikten, en om bijhorende identiteitsprofielen op te stellen.

In deze lezing zal Priscilla Kasongo haar onderzoeksresultaten presenteren, in het bijzonder het schema van interculturele identiteitsconstructies dat ze ontwikkelde. In dit schema wordt de Belgisch-Congolese identiteit in verschillende subprofielen opgedeeld (radicaal of multicultureel, convergent of divergent).

""

Over de spreker

Dr. Priscilla Kasongo Dioso is onlangs afgestudeerd aan de Université catholique de Louvain en is vooral geïnteresseerd in interculturele kwesties met betrekking tot de Congolese diaspora (DR Congo) in de wereld, meer bepaald over aspecten van identiteit, taal en sociolinguïstiek.

Ze publiceerde hierover bij Éditions L'Harmattan en Éditions Universitaires Européennes. Daarnaast onderzoekt haar filmdocumentaire, geproduceerd in samenwerking met de non-profit organisatie Be Pax, het thema van de transnationale activiteiten van de Belgisch-Congolezen:

 


MuseumTalks

Maandelijkse afspraak in het museum voor een boeiende lezing over een onderwerp uit de permanente tentoonstelling! Ontdek het museum achter de schermen en leer meer over het werk van de wetenschappers en de samenwerkingen met Afrikaanse kunstenaars.

> Alle MuseumTalks

 

12.30 - 13.30 u

Online

Taal
In het Frans
Prijs

Gratis, maar inschrijven is verplicht