Wat hebben wormen met slavernij te maken?

MuseumTalks

Tine Huyse

Parasieten zijn ongewilde passagiers van mensen en dieren. Door met hun gastheer mee te reizen naar nieuwe gebieden kunnen ze nieuwe epidemieën veroorzaken. Een treffend voorbeeld hiervan is de tropische ziekte bilharzia, die door de trans-Atlantische slavenhandel ooit in Zuid Amerika is geïntroduceerd.

Maar ook de toenemende globalisering en menselijke ingrepen in de natuur zoals het aanleggen van stuwmeren of irrigatiekanalen creëren nieuwe broedplaatsen voor muggen, slakken of andere overdragers van ziektes.

Een stand van zaken en mogelijke oplossingen.

""

Over de spreker 

Tine Huyse is senior onderzoeker bij de afdeling Biologie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Voordien was ze werkzaam aan de KU Leuven, het Instituut voor Tropische Geneeskunde en het Natural History Museum in Londen.

Ze bestudeert het ontstaan en de verspreiding van infectieziektes zoals bilharzia en leverbotziekte in Afrika, die wereldwijd miljoenen mensen en dieren treffen.

 

 


MuseumTalks

Maandelijkse afspraak in het museum voor een boeiende lezing over een onderwerp uit de permanente tentoonstelling! Ontdek het museum achter de schermen en leer meer over het werk van de wetenschappers en de samenwerkingen met Afrikaanse kunstenaars.

> Alle MuseumTalks

 

12.30 - 13.30 u

Meeting Room 1, niveau -1 van het onthaalpaviljoen (gebouw A op het plan)

Taal
In het Nederlands
Prijs

Gratis