Filmvertoning 'Boma-Tervuren, le voyage'

Gevolgd door een discussie

Met Francis Dujardin & Georgine Dibua

Ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Mensentuin. Koloniale tentoonstellingen wereldwijd', organiseert het AfricaMuseum op zaterdag 19 februari 2022 om 15u een vertoning van de documentaire 'Boma-Tervuren, le voyage' (54 min., 1999, Franse versie, Engelse ondertiteling), gerealiseerd door Francis Dujardin.

Na de vertoning kan het publiek vragen stellen aan de regisseur en Georgine Dibua, coördinator van Bakushinta.

""

Het buitengewone en tragische verhaal van 267 Congolezen die in 1897 naar de Wereldtentoonstelling in Brussel werden gebracht, een reis van vier maanden naar België om te worden tentoongesteld voor een miljoen bezoekers. De verpletterende blik van de ‘blanken’ en de kou; voor velen ziekte en dood... De doden, die in allerijl in een massagraf werden gegooid, veroorzaakten een enorme controverse in de Belgische samenleving. Een buitenproportioneel maar noodzakelijk project in de ogen van de eerste kolonisatoren die de verre wilden wilden domesticeren... Honderd jaar later keren enkele Congolese landgenoten terug naar de plaats van herinnering en ondervragen de ‘blanken’ van vandaag over de ongelooflijke geschiedenis van deze ‘mensenzoo’. Ze voeren het ritueel van ‘terugkeren naar het land’ uit als een manier om een wonde te herstellen die te zwaar is... Een film die een eeuw van stereotype percepties over Afrikanen doet herleven, met een bijna spookachtige vraag: ‘Wat is er vandaag veranderd?’.


In het kader van de tentoonstelling Mensentuin. Koloniale tentoonstellingen wereldwijd biedt het AfricaMuseum gesprekken aan over de expo, (de)kolonisatie en (anti)racisme.

> Programma van de MuseumTalks

15 u

Auditorium, niveau -1 van het onthaalpaviljoen (gebouw A op het plan).

Duur
2 u
Taal
In het Frans (film met Engelse ondertiteling)
Prijs

- enkel de film: gratis
- film + bezoek aan de expo Mensentuin. Koloniale tentoonstellingen wereldwijd: 4€ (i.p.v. 10€)

Info

Inschrijven is verplicht.
Een Covid Safe Ticket moet worden voorgelegd en het dragen van een mondmasker is verplicht.