Dag Zwarte Piet?

Lise Koning, Stella Nyanchama Okemwa & Stijn Coninx

Moderator: Anouk Torbeyns

""

Van 9 november 2021 tot 6 maart 2022 loopt in het AfricaMuseum de tentoonstelling Mensentuin. Koloniale tentoonstellingen wereldwijd. Naar aanleiding van de expo staan het museum en de vzw Hand in Hand tegen Racisme stil bij de blackface-traditie (het zwart maken van een gezicht) van het Sinterklaasfeest.

In november meren de Sint en zijn pieten weer aan in Antwerpen. De voorbije jaren was er veel kritiek op zwarte piet, een bekend voorbeeld van blackface. Onderzoeker Bambi Ceuppens (AfricaMuseum) publiceerde Pietpraat. Over zwarte piet in België. Opiniemaker Dalilla Hermans pleit al enkele jaren voor een inclusiever kinderfeest met een roetpiet. Kunstenares Laura Nsengiyumva biedt intussen een alternatief feest aan met Queen Nikkolah.

Groeit het bewustzijn over de stereotiepe beeldvorming van zwarte piet? Hoe verandert het Sinterklaasfeest in Vlaanderen en Nederland? Welke rol spelen onderzoek, activisme en media in die verandering?

Op woensdag 1 december om 19u30 stelt journaliste Anouk Torbeyns (Stampmedia) deze vragen aan de Nederlandse onderzoeker Lise Koning (Jonge Historicus van het Jaar 2018) en antropologe en activiste Stella Nyanchama Okemwa (vzw Hand in Hand en Kick Out Zwarte Piet). Ook filmregisseur Stijn Coninx (Ay Ramon!) zal deelnemen.


In het kader van de tentoonstelling Mensentuin. Koloniale tentoonstellingen wereldwijd biedt het AfricaMuseum gesprekken aan over de expo, (de)kolonisatie en (anti)racisme.

> Programma van de MuseumTalks

 

Met de technische steun van Stream Media.

 

19.30u

Online

Duur
Ongeveer 1.30 u
Taal
In het Nederlands