Simon Kimbangu

L’Église kimbanguiste fête son centenaire

MuseumTalks

Mathieu Zana Etambala

 

In 1921 vond Simon Kimbangu zijn roeping en begon hij te preken over het lot van Bas-Congo. Hij protesteerde tegen de kolonisatie en stichtte een religieuze beweging die al snel duizenden aanhangers kreeg. Kimbangu werd gearresteerd door de koloniale administratie en stierf in de gevangenis van Elisabethstad (Lubumbashi) in 1951. Vandaag is de Kimbanguïstische kerk een belangrijke religieuze beweging en wordt Nkamba, de geboorteplaats van Kimbangu, beschouwd als het nieuwe Jeruzalem.

Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het Kimbanguïsme spreekt Mathieu Zana Etambala over de figuur Simon Kimbangu en over de impact van het Kimbanguisme vandaag.

 

Over de spreker

Mathieu Zana Etambala was tot zijn pensionering in 2020 historicus bij het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en hoogleraar aan de KU Leuven, waar hij Afrikaanse en koloniale geschiedenis doceerde. Hij is lid van de expertengroep die de Waarheids- en Verzoeningscommissie bijstaat. Sinds februari 2021 is hij hoogleraar Afrikaanse geschiedenis aan de Universiteit Gent.

""

Portet van Simon Kimbangu. CP.2011.1.1, collectie KMMA Tervuren Alle rechten voorbehouden

12.30 - 13.30 u

Online.

Taal
In het Frans
Prijs

Gratis, maar inschrijven is verplicht.