Projecten

De rol van zoetwaterslakken bij overdracht van parasitaire ziekten in Zimbabwe
Zoetwaterslakken spelen een belangrijke rol bij de overdracht van parasitaire ziekten, veroorzaakt door Schistosoma wormen en andere trematoden.  Deze ziekten treffen wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen. Bovendien veroorzaken ze grote economische verliezen in de veehouderij en visteelt. In dit project bestuderen we de rol van deze slakken 'vectoren' in de overdracht van parasitaire ziekten in het Karibameer in Zimbabwe, het grootste kunstmatige meer ter wereld.

Een eerste stap in dit project bestaat uit het documenteren van de verspreiding van de slakken die drager kunnen zijn van trematode parasieten. Deze info laat ons toe om de mogelijke transmissie hotspots bloot te leggen. Zoetwaterslakken worden geïdentificeerd met behulp van morfologische en moleculaire technieken. Vervolgens worden de soorten getest op infectie. Hiervoor doen we een microscopisch onderzoek van levende slakken in het veld. Geïnfecteerde slakken laten parasietlarven (cercariae genoemd) vrij in het water. Aangezien deze techniek arbeidsintensief en onvoldoende gevoelig is, willen we een nieuwe moleculaire techniek ontwikkelen voor een snelle en betrouwbare detectie van parasietinfecties in zoetwaterslakken. Op deze manier kunnen we grote aantallen zoetwaterslakken testen en het risico van blootstelling aan deze ziektes bepalen. Bovendien stelt deze monitoring ons in staat om de factoren te achterhalen die de verspreiding van deze ziektes sturen, en dus te begrijpen hoe we deze ziektes beter kunnen bestrijden.

Video: https://vimeo.com/333703665

Thesisstudent Hans Carolus neemt ons mee naar het grootste artificiële meer ter wereld, het Karibameer in Zimbabwe. Hij laat ons zien hoe hij slakken verzamelt in het veld samen met studente Kudzai Muzarabani van de Universiteit van Zimbabwe. Hij toont ons ook hoe hij deze stalen analyseert in het moleculair laboratorium van het AfricaMuseum. (c) Hans Carolus

Wat zijn de bevindingen van dit onderzoek?

https://www.africamuseum.be/en/research/discover/news/kariba

Hoofdonderzoeker:

Datum:

2017 2018

Medewerkers:

Externe partners:

Prof Maxwell Barson, University of Zimbabwe