Sarah Carlier - Shama Bongo - Rokia Bamba

Musical readings met Shama Bongo (zang), Sarah Carlier (zang/gitaar) en Rokia Bamba (slam)

Drie kunstenaars die, net als degenen die hun creaties delen in de tentoonstelling Europa, Oxalá, in Europa zijn opgegroeid met het erfgoed van hun eigen cultuur. Deze kunstenaars, geïnspireerd door de tentoongestelde producties, bieden een creatie met meerdere geluiden en energieën.

Sarah Carlier, geboren uit een Belgisch-Congolese vader, professioneel gitarist, en een Tsjadische moeder, dichteres en schrijfster, vindt in de muzikale creatie een manier van expressie en openheid naar anderen. Na drie albums, waaronder een live-album opgenomen tijdens een concert in Studio 1 in Flagey, ontstond een vierde opus getiteld Shy Girl, waarop Sarah een vlucht nam en haar fundamenten herontdekte: haar stem, warm en betoverend, gevuld met een zonnegroef, haar spontaniteit en haar creativiteit. Sarah maakt van de opsluiting gebruik om een pauze in te lassen, te componeren en de tijd te nemen om nieuwe klanktexturen te creëren.  
Sterk geïnspireerd door het concept van interdisciplinariteit, werkt Sarah momenteel aan verschillende projecten en samenwerkingen met onder andere het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen in het “Artists in Residence” programma en het AfricaMuseum in Tervuren waar ze momenteel onderzoek doet naar een project over identiteit.  

Nicole Bongo Letuppe alias Shama Bongo treedt al twintig jaar op en werkt mee aan talrijke projecten en albums: Hubert-Félix Thiéfaine, dEUS, Baloji, Fredy Massamba, Arno, Karavan, Mustii, ... Een onclassificeerbare persoonlijkheid met een warme en krachtige stem, ze raakt onze ziel met haar vrijgevigheid. Haar solo EP Mosi, uitgebracht in 2019, gaf haar de gelegenheid om terug te keren naar haar afkomst en haar moedertaal. Deze EP is een uitdrukking van alles waar ze voor staat, alles wat ze leeft en waarneemt met één voet op het Oude Continent en de andere op Moeder Aarde. Een soort rewind tussen vandaag en de dag dat ze als kind haar geboorteland Congo Brazzaville verliet. Dit nieuwe project, dat ook zijn wortels in Afrika heeft om ze te associëren, te mengen, te delen en te sublimeren via verschillende kunstenaars en artistieke steunpunten, is dus een logische voortzetting... 

Rokia Bamba, geboren in Brussel in 1976, was een van de eerste Belgische stemmen die in de ether van de Brusselse vrije radiostations sprak, uitzond en commentaar gaf op hiphopmuziek. Sinds haar jeugd, met een muziekliefhebbende vader, is ze gepassioneerd door muziek. Ze dompelde zich snel onder in de muzikale diversiteit van het Afrikaanse continent en daarbuiten, en scherpte haar oor en vormde haar smaak voor het eclecticisme van de zwarte muziek. Hoewel het spectrum van Rokia Bamba’s muzikale invloeden breed is, is de rode lijn die door elk van haar sets en geluidscreaties loopt sterk en duidelijk. In België hebben weinig vrouwelijke stemmen zich opgeworpen als critici van zogenaamde urban en zwarte muziek (Afrikaans en Afro). Tegelijkertijd vermenigvuldigt ze prestigieuze podia zoals het Massimadi Festival, de Botanique, de Ancienne Belgique, BOZAR, Afropunk Paris... Vandaag, vanaf haar draaitafels, biedt Rokia ons muziek aan als vector van een collectieve beweging, als rallying cry, tegen de stroom in van een industrie die vluchtige muzikale segmenten vermenigvuldigt.  

© Pierre-Yves Jortay Photography - SIROP - QUINQUA

 

 

 

 

14:30 - 15:30 - 16:30

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Doelgroep
Alle leeftijden
Prijs

Gratis met het ticket voor de permanente tentoonstelling