Kolonisatie: België-Congo

Een kritische blik op het koloniale verleden
workshop Centraal afrika: het heden stelt het verleden in vraag

De laatste jaren wordt het maatschappelijk debat over de Belgische kolonisatie sterk gevoerd. ‘Verovering’, ‘geweld’, ‘diefstal’, ‘racisme’ en ‘ongelijkheid’ zijn enkele van de termen die leerlingen misschien wel met kolonisatie in verband brengen.

De workshop reikt leerlingen kennis en inzicht aan over de Belgische kolonisatie van Congo, met aandacht voor haar specifieke kenmerken en de imperialistische context waarin de kolonisatie tot stand kwam. Leerlingen worden zich ook bewust van de impact van het kolonialisme die tot op vandaag zichtbaar is in de samenleving.

Na een interactieve inleiding bestuderen de leerlingen in de zaal ‘Koloniale Geschiedenis en Onafhankelijkheid’ in groepjes het koloniale systeem in detail: exploitatie en plundering van grondstoffen, segregatie en racisme, de rol van de kerk en verzet. Ze laten zich leiden door Congolese schilderijen over de kolonisatie uit de 20e eeuw die hen een kritische blik gunnen vanuit Congolees perspectief.

De leerlingen verwerken de teksten, objecten en kaarten uit de museumzaal samen met de schilderijen in een reportage die ze met hun smartphones filmen en aan elkaar presenteren.

 

Vaardigheden: geschiedenis; filosofie en wereldburgerschap; aardrijkskunde

Deze workshop combineert u best niet met een rondleiding Geschiedenis, gezien dezelfde thema’s aan bod komen.

Tijdens de workshop komen volgende museumzalen zeker aan bod: Rituelen en Ceremonies – Lange Geschiedenis – Koloniale Geschiedenis en Onafhankelijkheid - Let's talk about racism!

Blijf je graag op de hoogte van onze educatieve activiteiten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

 

 

 

AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren

Duur
2u30
Doelgroep
5e en 6e jaar middelbaar onderwijs
Deelnemers
max. 24
Prijs

€ 120
 

Info & reservaties:
reservations@africamuseum.be
of 02 769 52 00

Vanaf september 2023 kunnen twee klassen tegelijkertijd een workshop Kolonisatie: België-Congo volgen.