The Last Male on Earth: screening & live debat

met regisseur Floor van der Meulen en botanist Corneille Ewango

Hoe ver moet de mens gaan om bedreigde diersoorten te redden? Is gewapend verzet de enige oplossing in de strijd tegen stroperij en illegale houtkap? Bestaat Afrikaanse megafauna binnenkort alleen nog in de dierentuin, of als ingevroren sperma en eicellen?

En wat met de vaak dominante aanwezigheid van Europeanen in Afrikaanse conservatieprojecten?

lastmaleonearth

Op de Internationale Dag van de Biodiversiteit op 22 mei nodigt het AfricaMuseum je uit om mee te reflecteren over deze vragen. Een panel van internationale experts denkt luidop mee tijdens een live debat. Aanzet tot discussie is de screening van de documentaire The Last Male on Earth (2019) van regisseur Floor van der Meulen. 

 

De film

Op 19 maart 2018 stierf Sudan, de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn, in een Keniaans park. Een ondersoort die door toedoen van de mens op punt staat te verdwijnen. Sommige wetenschappers blijven echter geloven dat de soort ooit kan herrijzen via ingevroren sperma. In The Last Male on Earth volgt regisseur Floor van der Meulen de laatste levensdagen van Sudan. Waarom weekt een soort die op uitsterven staat zoveel emotie los?  

Het debat 

Moderator:

  • Wendy Bashi (journalist, België/DR Congo)
    Wendy behaalde een masterdiploma Informatie en Communicatie aan de universiteit Luik en een diploma in "Making TV News" (Thomson Reuters). Ze werkt sinds mei 2017 voor de afdeling Franstalig Afrika van Deutsche Welle, en is auteur van verschillende audiovisuele en radiodocumentaires en reportages uitgezonden op TV5Monde.

Deelnemers:

  • Floor van der Meulen (regisseur, Nederland)
    Floor studeerde film aan de Willem de Kooning Academie, Rotterdam.
  •  Corneille Ewango (botanist en activist, DR Congo)
    Corneillebehaalde een masterdiploma Biologie (Tropical Botany) aan de University of Missouri, USA, en een doctoraat aan de Universiteit van Wageningen, Nederland. In 2005 werd hem de Goldman Environmental Prize toegekend, voor zijn onverwoestbare toewijding aan de bescherming van het Okapi Wildlife reservaat in de DRC tijdens de burgeroorlog. Vandaag is hij directeur van het reservaat, waar hij intussen een herbarium oprichtte voor onderzoek en onderwijs in tropische plantkunde.
  •  Tim Bouts (directeur zoologie, Pairi Daiza, België)
    Tim heeft een master in Wild Animal Health en is gespecialiseerd in zoo health management. Als dierenarts is hij in het bijzonder  gespecialiseerd in de anesthesie en geneeskunde van grote planteneters zoals olifanten en neushoorns. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar en behoud van wilde dieren.
  • Mercy Ashepet (bioloog, KMMA, Oeganda/België)
    Mercy behaalde een masterdiploma biologie (Human Ecology) aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze heeft ervaring met human-wildlife conflict studies in Oeganda en met consensusvorming bij het beheer van natuurbeschermingsconflicten. In 2019 startte ze een doctoraat aan het KMMA, waarin ze zich verder verdiept in het potentieel van ‘citizen science’ in Oeganda.

 

Praktische info

In de film wordt Engels gesproken, met Franse en Nederlandse ondertitels. Het debat zal gevoerd worden in Engels en Frans.

De documentaire blijft online beschikbaar tot 23 mei 2020, 20u, via de bevestigingsmail van je inschrijving. Je kan dus uitgesteld kijken, en dit 24u lang vanaf de start van de webinar.  

 

Biodiversiteit in Midden-Afrika is een rode draad zowel in het onderzoek, als in de permanente tentoonstelling van het AfricaMuseum.

 

The Last Male on Earth is een productie van Cassette for timescapes en Een van de jongens.

Met de technische ondersteuning van  

2015-logo-2000%20storycatchers.jpg

Film: 20:00-21:30 - Debat: 21:30-22:30

online

Doelgroep
volwassenen
Taal
Engels en Frans (ondertiteling: Frans en Nederlands)
Prijs

gratis

Info

De documentaire blijft online beschikbaar tot 23 mei 2020, 20u, via de bevestigingsmail van je inschrijving.

Info: tine.geunis@africamuseum.be

 

Met dank aan CBD_logo_NL_RGB.jpg