100 x Congo

Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen

MuseumTalks

Els De Palmenaer & Nadia Nsayi

Honderd jaar geleden, in volle koloniale tijd, kwamen voor het eerst Congolese kunst- en gebruiksvoorwerpen in het bezit van de stad Antwerpen. Die voorwerpen maken nu deel uit van de collectie van het MAS | Museum aan de stroom.

Naar aanleiding van dit project geven curator Els De Palmenaer en co-curator Nadia Nsayi een inkijk in de totstandkoming van deze tijdelijke tentoonstelling waarin 100 blikvangers centraal staan. Wat kan de bezoeker verwachten? En hoe werkte het MAS voor dit project samen in België en Congo?

 

""

Over de sprekers

  • Els De Palmenaer is conservator van de Afrikaanse collectie in het MAS. Na een specialisatie in de kunstgeschiedenis en oudheidkunde met focus op Afrika was ze in de jaren 1990 als onderzoeker verbonden aan de afdeling ‘etnografie’ van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika Tervuren. In 2000 maakte ze de overstap naar het Etnografisch Museum Antwerpen waar ze werd aangesteld als conservator Afrika. In 2009 werd het voormalige Etnografisch Museum geïntegreerd in het MAS dat in 2011 publiek werd geopend. Ze is curator van de tijdelijke tentoonstelling ‘100xCongo’ en redacteur van de begeleidende catalogus.
     
  • Nadia Nsayi is een Belgisch-Congolese politicologe. Ze werkte als beleidsmedewerker Congo bij Broederlijk Delen en Pax Christi. Sinds 2019 is ze curator beeldvorming bij het MAS. In 2020 verscheen haar boek Dochter van de dekolonisatie.

Foto: Dries Luyten


De tentoonstelling 100 x Congo is nog te zien in het MAS in Antwerpen tot 12.09.2021. 

> Meer info over de tentoonstelling

Catalogus van de expo:

100 x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen

> Het boek bestellen

 

Het AfricaMuseum heeft meegewerkt aan deze tijdelijke MAS-tentoonstelling door twee objecten uit zijn permanente opstelling uitzonderlijk in bruikleen te geven van oktober 2020 tot maart 2021, alsook door de medefinanciering van de Franse vertaling van het Nederlandse begeleidende boek.

12.30 - 13.30 u

Online

Taal
In het Nederlands
Prijs

Gratis maar inschrijven is verplicht.