Geschiedenis en Politiek

We zijn gespecialiseerd in de geschiedenis en sociopolitieke studie van het 19e- tot 21e-eeuwse Centraal-Afrika en de vroegere en huidige betrekkingen van het gebied met België en de wereld.

We voeren wetenschappelijk onderzoek en verspreiden de resultaten ervan. We valoriseren onze collecties en stellen onze expertise ten dienste van een breed publiek.

Personeel

Wetenschappelijk personeel

 • Patricia Van Schuylenbergh, Historica
  Koloniale geschiedenis, milieugeschiedenis, natuurlijk patrimonium, faunageschiedenis, representatiegeschiedenis (koloniale film), DRC, Rwanda, Burundi
 • Anne Cornet, Historica
  Koloniale geschiedenis, geschiedenis van de gezondheid, genderkwesties, koloniaal recht, Rwanda, DR Congo, Burundi
 • Maarten Couttenier, Historicus
  Koloniale geschiedenis, geschiedenis van Afrika, geschiedenis van de menswetenschappen, museumgeschiedenis, DR Congo, Europa
 • Mathilde Leduc, Historica
  Koloniale en postkoloniale geschiedenis van Afrika, geschiedenis van de ontdekkingsreizen, geschiedenis van de post, DRC

Administratief en technisch personeel

Wetenschappelijke uitgaven
 • Cahiers africains: verzamelwerk met peerreview, uitgegeven in samenwerking met L’Harmattan (Parijs), over de politieke en sociale verschuivingen in Centraal-Afrika.

  Conjonctures de l’Afrique centrale: jaarlijkse publicatie van het Centre belge de Référence pour l’Expertise sur l’Afrique centrale (CRE-AC ivzw), het Institut de Politique du Développement (IOB), de Universiteit Antwerpen en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, in samenwerking met de Université catholique de Louvain (UCL). Deze aanvullende reeks bij Cahier africains biedt een diepgravende analyse van recente politieke, economische en sociale evoluties in Centraal Afrika.
   

 • Outre-Mers: een reeks uitgegeven bij P.I.E. Peter Lang van uiteenlopende thematische verhandelingen, gezamenlijke onderzoeksresultaten en uitgaven van documenten en werkmiddelen over de betrekkingen tussen Europa en de overzeese – vooral Afrikaanse – gebieden.
  Voor verhandelingsvoorstellen, neem contact op met :
  Patricia Van Schuylenbergh
  patricia.van.schuylenbergh@africamuseum.be
  +32 2 769 52 76

Onthaal van studenten en doctorandi

Ben je student en lijkt een stage in het museum iets voor jou?

Stuur dan, naargelang je interessegebied, je cv en motivatiebrief naar: