Gloednieuw laboratorium houtbiologie in de Democratische Republiek Congo is uniek in Sub-Saharaans Afrika

Het Koninklijk Museum voor Midden Afrika (KMMA) heeft een gloednieuw houtbiologie-laboratorium geïnstalleerd in het Yangambi biosfeerreservaat in het hart van het Congobekken in de Democratische Republiek Congo (DRC). Congolese en internationale wetenschappers zullen in het lab hoogstaand onderzoek kunnen voeren naar houtanatomie en dendrochronologie (groeiringdatering) om beter te begrijpen welke rol wouden spelen in het tegengaan van klimaatverandering en de aanpassing eraan.

Gloednieuw laboratorium houtbiologie in de Democratische Republiek Congo is uniek in Sub-Saharaans Afrika

© Axel Fassio/CIFOR

‘Dit houtbiologie-laboratorium is uniek in Sub-Saharaans Afrika. De uitrusting met onder meer state-of-the-art microscopen zal toelaten om het functioneren van de bomen ter plaatse te bestuderen,’ verklaart Hans Beeckman, hoofd van de dienst Houtbiologie van het KMMA, tijdens de inhuldiging van het lab op 28 april in Yangambi (DRC). ‘Het Congobekken is het tweede grootste tropische regenwoud ter wereld en is cruciaal voor koolstofopslag en het reguleren van temperatuur. Hoe beter we het groeipatroon van de bomen begrijpen, en inzicht krijgen in de geschiedenis van de vegetatie en de eigenschappen van het hout, hoe beter we dit belangrijke ecosysteem kunnen beschermen’, aldus nog Beeckman.

 

We verwachten dat het lab een vruchtbare ontmoetingsplaats vormt voor zowel internationale als lokale wetenschappers om ideeën en expertise uit te wisselen en samenwerkingen op te zetten

Het laboratorium kadert in het FORETS-project (Formation, Recherche et Environnement dans la Tshopo) dat wordt gecoördineerd door het Center for International Forestry Research (CIFOR) met subsidies van de Europese Unie. Het zal van groot nut zijn voor Congolese academische instellingen zoals het INERA (Institut National pour l’Étude et la Recherche Agronomiques) en de universiteit van Kisangani.

‘Master- en doctoraatsstudenten van de universiteit van Kisangani zullen in het laboratorium  hun onderzoek kunnen uitvoeren’, verduidelijkt Mélissa Rousseau, wetenschappelijk medewerker van het KMMA verantwoordelijke voor het laboratorium. ‘We verwachten dat het lab een vruchtbare ontmoetingsplaats vormt voor zowel internationale als lokale wetenschappers om ideeën en expertise uit te wisselen en samenwerkingen op te zetten.’

Met het oog op de duurzaamheid van het initiatief leidt het KMMA momenteel Congolese wetenschappers op om het laboratorium te runnen. Het zal autonoom functioneren tegen het einde van het FORETS-project in 2021.

yangambi_2_460.jpg
© Axel Fassio/CIFOR

 

yangambi_3_460.jpg.jpg
© Axel Fassio/CIFOR