Drie wetenschappers van het AfricaMuseum gaan vulkaan Nyiragongo in Goma helpen monitoren

Drie wetenschappers van het AfricaMuseum in Tervuren gaan de activiteit van de vulkaan Nyiragongo in Goma (Democratische Republiek Congo) ter plaatste helpen monitoren. Zij doen dat met de steun van de Belgische regering, met name van ministers Kitir en Dermine.

""

De situatie rond de vulkaan die op 22/5 is uitgebarsten, is momenteel zeer onzeker. Er is nog steeds seismische activiteit en het is op dit ogenblik onduidelijk welke richting het zal uitgaan. Het meten en analyseren van gegevens is daarom van essentieel belang. Deze informatie kan worden gebruikt om te bepalen wanneer het voor mensen veilig zal zijn om naar de stad terug te keren.

Wetenschappers van het AfricaMuseum werken al 15 jaar samen met het Observatoire volcanologique de Goma (OVG) en helpen sinds 2015 de middelen voor het monitoren van vulkanische activiteit in de regio Goma te verbeteren. Op dit ogenblik kunnen de Belgische specialisten in samenwerking met Luxemburgse onderzoekers een belangrijke ondersteunende rol spelen bij de analyse van gegevens over seismische activiteit ter ondersteuning van het Congolese observatorium. Hun werk zal ook de plaatselijke instanties voor civiele bescherming helpen bij de ontwikkeling van noodplannen. De onderzoekers delen de laatste informatie over de uitbarsting dagelijks op hun website.

Volgens minister Kitir is het nu een kwestie van zo snel mogelijk in te grijpen. “De Congolese overheid moet de werking van de vulkaan zo goed mogelijk kunnen analyseren om de juiste beslissingen te nemen. Met die informatie kan worden voorkomen dat mensen onnodig risico lopen.”

“De situatie in Goma is niet stabiel. Tienduizenden mensen zijn de stad ontvlucht uit vrees voor een nieuwe zware vulkaanuitbarsting. Om hen zo snel mogelijk perspectief te geven op een veilige terugkeer naar huis, stellen we heel graag de wetenschappelijke expertise van het AfricaMuseum ter beschikking”, zegt staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine.