(Re)-appropriation: Kunstenaars & archieven

Ontmoetingen / Voorstellingen / Rondetafel

Op 14 en 15 oktober 2023 nodigen het AfricaMuseum en Ayoko Mensah (kunstprogrammeur en journalist) het publiek uit voor een kennismaking met (bijna) 30 kunstenaars en onderzoekers tijdens een weekend van netwerkmomenten, debatten en optredens over het artistieke gebruik van de archieven van het museum.

In het kader van het 125/5 programma, dat staat voor de opening van het AfricaMuseum 125 jaar geleden en heropening na een renovatie 5 jaar geleden.

Jonathan Vatunga, Mère et enfant (détail), technique mixte, 2023.

De uitgenodigde kunstenaars, zowel beeldende kunstenaars, filmmakers, muzikanten als performers, ontmoeten elkaar in persoon of online (vanuit het Afrikaanse continent) om hun werk gebaseerd op de vele archieven van het museum (tekst of audiovisueel) voor te stellen aan professionals en het publiek. Ook vindt een discussie over hun werk en ervaringen plaats om zo ruimte te creëren voor een reflectie over hun relatie met het archief en de museuminstelling.

Op zaterdag 14 oktober, toegankelijk voor het publiek, presenteren de kunstenaars hun werk in drie thematische sessies. Een rondetafelgesprek vindt plaats om 14:30, over het thema ‘Appropriating museum archives: what practices? what issues? what problems?’ met historicus Amzat Boukari en onderzoeker Lotte Arndt

Zondag 15 oktober staat in het teken van netwerken en discussies met het publiek, vanaf 14:00 in de auditorium. Reserveren is niet nodig. Ook zal de opening van de tentoonstelling MY NAME IS NO-BODY plaatsvinden in aanwezigheid van fotograaf Teddy Mazina. Reserveren is hier wel nodig.

Het weekend vindt plaats in het Frans.

De volledige lijst met genodigden: On Ying Adila Yip, Eric Androa Mindre, Maximilien Atangana, Hilary Balu, Rokia Bamba, Tatiana Bohm, Sarah Carlier, Matthias De Groof, Beau Disundi, Koenraad Ecker, Eddy Ekete, Johan Grimonprez, Stephane Kabila, Kabeya, Victoire Karera, Jean Kamba, Sixte Kakinda, Pytshens Kambilo, Nicole Letuppe, Johnny Leya, Maliza Liebeskind, Emilio López-Menchero, Frédéric Lubansu, Arno Luzamba, Heritier M. Bilaka, Teddy Mazina, Aimé Mpane, Innocent Muhozi, Freddy Mutombo, Paulvi Ngimbi, Precy Numbi, Haldi Nzia Okudheyo, Rosy Sambwa, Prisca Tankwey, Anne-Françoise Tasnier, Fransix Tenda, Jérémy Tshiyembi Koyoka, Eric Van den Abeele, Jonathan Vatunga…

> (Re)-appropriation, kunstenaarsbiografieën

14.10: 11:00 - 18:00u/ 15.10: 14:00 - 18:00u

Locatie

AfricaMuseum

Contact

air@africamuseum.be

Taal
Frans
Info

Afbeelding : Jonathan Vatunga, Mère et enfant (détail), technique mixte, 2023.