Veel vrouwelijke onderzoekers voor vijftiende FishBase en vistaxonomie training

Elk jaar organiseert het KMMA een training van drie maanden voor vijf Afrikaanse onderzoekers over de taxonomie van vissen en het gebruik van FishBase. Met vier vrouwelijke deelnemers is deze vijftiende editie een mijlpaal.

Fish base and fish taxonomy workshop

 

FishBase for Africa

Van april tot en met juni 2019 verblijven vijf jonge ichtyologen uit Zuid-Afrika, Kameroen, Tanzania en Ethiopië in het KMMA. Ze scherpen hun praktische vaardigheden en theoretische kennis aan over vistaxonomie, en verdiepen zich in de FishBase databank.

Met informatie over meer dan 34 000 vissoorten is FishBase de grootste online gegevensbank over vissen ter wereld. Maandelijks ontvangt de website zo’n 400 000 unieke gebruikers. De ichtyologen van het KMMA, mede-oprichter van het FishBase consortium, zijn verantwoordelijk voor de subdatabank voor Afrikaanse zoet- en brakwatervissen, Fishbase for Africa. Deze gegevensbank telt zo’n 3500 soorten.

 

Vrouwelijke wetenschappers

Met vier vrouwelijke wetenschappers is deze vijftiende editie van de stage is een mijlpaal: ‘Dit is de eerste keer dat er zoveel vrouwelijke onderzoekers deelnemen. Vorige jaren was er zelfs niet altijd een vrouw bij’, verduidelijkt Tobias Musschoot (KMMA). ‘Meer vrouwelijke deelnemers juichen we toe, al blijft onze eerste prioriteit kwalitatieve, beloftevolle onderzoekers en doctoraatsstudenten aantrekken’.

Bedoeling is dat de stagiairs hands-on ervaring op doen met het identificeren van vissen, zoals ze die in real life tijdens hun onderzoek zullen tegenkomen

 

 Vistaxonomie hands-on

Na theoretische lessen over de systematiek van vissen, taxonomische principes en het correct verzamelen, bewaren en beheren van specimens volgen praktische identificatieoefeningen. De stagiairs leren identificatiesleutels, literatuur en de karakteristieken kennen die belangrijk zijn voor de identificatie van bepaalde vistaxa. ‘Bedoeling is dat de stagiairs hands-on ervaring op doen met het identificeren van vissen, zoals ze die in real life tijdens hun onderzoek zullen tegenkomen’, aldus Tobias.

 

Vis van de week

Voor de eerste identificatie-oefeningen staan voornamelijk vissen uit West-Afrika op het menu. Hiervoor zijn niet alleen veel identificatiesleutels en literatuur voorhanden, de museumcollectie is ook bijzonder rijk aan specimens uit deze regio.

Daarna worden de stagiairs wekelijks getrakteerd op de ‘vis van de week’. ‘Soms geven we juist de moeilijke of onbekende gevallen aan de stagiairs’, zegt Tobias Musschoot. ‘Heel wat soorten blijven moeilijk te identificeren. Voor het Congobekken is nog heel veel werk te doen bijvoorbeeld’.

 

De drie maanden durende training over de taxonomie van vissen en FishBase wordt georganiseerd met de financiële steun van de DGD.

 

fishbase2_460.JPG

 Identificatie-oefening op West-Afrikaanse vissen tijdens de eerste week van de stage.