Voor een betere controle van houthandel

Op vrijdag 22 september 2017 gaf de dienst Houtbiologie een opleiding houtidentificatie aan een groep inspecteurs van de federale dienst Leefmilieu. Deze opleiding zal er voor zorgen dat de inspecteurs illegaal hout dat in België wordt ingevoerd kunnen identificeren en onderscheppen.

Voor een betere controle van houthandel

De Convention on International trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) heeft tot doel ervoor te zorgen dat de handel van bedreigde plant- en diersoorten het overleven van deze soorten niet in gevaar brengt.

In België beschikt de Federale Overheidsdienst Leefmilieu over een cel inspecteurs die ervoor moeten zorgen dat de CITES-conventie gerespecteerd wordt.

Sommige handelaars proberen illegaal hout in te voeren door op de documenten te vermelden dat het over een andere (legale) houtsoort gaat.

De CITES-conventie beschermt o.a. een aantal boomsoorten, die door een overdreven exploitatie bedreigd worden. Daarnaast verbiedt de Europese wet EU Timber Regulation (EU-TR) de handel van hout dat illegaal gekapt werd.

‘We worden soms opgeroepen door de douane, wanneer er twijfel bestaat over een lading die aankomt in de haven van Antwerpen bijvoorbeeld’, legt Bruno Cachapa Bailarote, coordinator van de cel, uit. ‘Het hout dat in een container ligt komt niet altijd overeen met de soort die aangeduid staat op de documenten. Sommige handelaars proberen illegaal hout in te voeren door op de documenten te vermelden dat het over een andere (legale) houtsoort gaat. Maar wij kunnen het hout niet altijd identificeren.’

Daarom heeft de cel inspecteurs contact opgenomen met de dienst Houtbiologie van het AfricaMuseum. Hans Beeckman, houtbioloog, gaf een opleiding over hoe men hout kan identificeren. ‘We werken regelmatig samen met de autoriteiten’, legt Hans Beeckman uit. ‘We hebben o.a. houtidentificatiesleutels ontwikkeld op basis van houtanatomie, die de inspecteurs op het veld kunnen helpen.’

‘Het is dankzij het xylarium, een unieke collectie van wetenschappelijk referentiemateriaal, dat we steun kunnen leveren aan de wettelijke instrumenten, zoals CITES en EU-TR, gericht op de bescherming van de tropische bossen’, legt Hans Beeckman uit. ‘Het xylarium van Tervuren bevat niet minder dan 70 000 houtstalen afkomstig van 13 000 boomsoorten en is daarmee één van de belangrijkste collecties ter wereld.’