Wetenschappelijk nieuws

 • November 2022

  Wie zich buigt over het voortplantingsgedrag van ongewervelden, zeg maar kleine dieren, valt van de ene verrassing in de andere.

 • Augustus 2022

  Op 22 mei 2021 is de Nyiragongo vulkaan (DR Congo) uitgebarsten. Lavastromen hebben een deel van de nabij gelegen stad Goma verwoest en duizenden mensen sloegen op de vlucht. In een studie die in Nature werd gepubliceerd, toont een internationaal team van onderzoekers aan dat deze uitbarsting niet kon worden voorspeld.

 • Augustus 2022

  De Botswaanse Post heeft een reeks postzegels ontworpen over de duizendpotigen van het land.

 • Juli 2022

  Een nieuwe studie heeft voor het eerst de volledige omvang van uitgestrekte veengebieden in het hart van het Congobekken in kaart gebracht. Deze veengebieden slaan enorme hoeveelheden koolstof op en het behoud ervan is dan ook van essentieel belang in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Een groot deel van de veengebieden wordt echter bedreigd door oliewinning.

 • Juli 2022

  Een wetenschappelijke expeditie onder leiding van het AfricaMuseum in Mayotte heeft voor het eerst het mannetje verzameld van een spinnensoort die meer dan 130 jaar geleden werd beschreven.

 • Mei 2022

  In het nieuwe boek The Congo Free State: What Could Archives Tell us? New light and research perspective, duiken internationale historici en archivarissen in weinig bekende of onuitgegeven archieven die tijdens de Onafhankelijke Congostaat (1885-1908) werden geproduceerd. Aan de hand van fijne analyses tonen ze aan dat de geschiedenis van deze periode nog lang niet al haar facetten heeft blootgelegd. Het boek, uitgegeven door Peter Lang, is een co-editie van Patricia Van Schuylenbergh en Mathilde Leduc-Grimaldi, twee historici van het AfricaMuseum.

 • Mei 2022

  De aanwezigheid van Swahili-Arabieren in het oostelijke deel van de huidige DR Congo heeft een blijvende invloed gehad op de bevolking van de regio. Deze erfenis en de eraan gerelateerde voorwerpen die zich nu in Belgische collecties bevinden, zijn onderbestudeerd. Herkomstonderzoek moet leiden tot een meer genuanceerd historisch inzicht en een dialoog met de brongemeenschappen over deze Congo-Swahili-Arabische geschiedenis en erfenis.

 • April 2022

  Een team Belgische onderzoekers heeft tien nieuwe kleine soorten roofvissen beschreven uit het Edwardmeer. Wetenschappers vermoedden al langer dat dit meer tussen de DR Congo en Oeganda een uitzonderlijke vissendiversiteit herbergt.

 • April 2022

  'Kritieke metalen’ zoals lithium en tantaal zijn de grondstoffen die in een smartphone of elektrische wagen zitten. Ze zijn zeer gegeerd, want onmisbaar in moderne technologieën en voor de overgang naar groene energie. Het Grote Merengebied in Centraal-Afrika is geologisch gezien rijk aan mineralen die gewonnen worden voor deze grondstoffen. Geologen van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika doen onderzoek naar de vorming van deze mineralen om de duurzame en eerlijke exploratie en exploitatie ervan te bevorderen.

 • Maart 2022

  De stamgroei van tropische bomen neemt af in jaren met een warmer en droger droogteseizoen dan normaal. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar gevoeligheid van bomen in de tropen voor klimaatsveranderingen. De onderzoekers constateerden dat het effect van drogere en hetere jaren groter is in drogere of warmere regio’s. Dat zou erop kunnen wijzen dat tropische bomen door klimaatverandering gevoeliger worden voor klimatologische schommelingen.