Wetenschappelijk nieuws
-
De natuurlijke comeback van tropisch regenwoud in savannegebied
april 2019
Kunstmatige savanne wordt op eigen houtje terug tropisch regenwoud als het jaarlijks afbranden wordt gestaakt. Een boost in koolstofopslag en biodiversiteit.
-
Waarom een kunstmatig meer wemelt van de parasieten
maart 2019
Een kleine zoetwaterslak uit Noord-Amerika in het Karibameer (Zimbabwe) draagt de leverbotparasiet met zich mee. Artificiële meren zijn extra vatbaar voor de invasie van exotische soorten, die door globalisering de wereld rondreizen.
-
Het 500ste nummer van het European Journal of Taxonomy is uit!
februari 2019
Sinds de oprichting in 2011 heeft EJT 1791 nieuwe taxa (1602 nieuwe soorten) gepubliceerd. Taxonomie stelt biologen in staat om biodiversiteit en evolutie beter te bestuderen en begrijpen.
-
Een kleine boom is niet altijd een jonge boom
januari 2019
Woudreuzen werden lange tijd beschouwd als de oudste bomen van het Congolese regenwoud. Nu blijkt dat sommige kleine bomen ouder kunnen worden dan de grote kanjers, en dus langduriger koolstof vasthouden. Deze vaststelling heeft belangrijke gevolgen voor het bosbeleid in de tropen.
-
Sardienen Tanganyikameer blijken één en ondeelbaar
januari 2019
De sardienen in het Afrikaanse Tanganyikameer zijn één homogene groep, blijkt uit een genetische studie. Dat betekent dat de vier landen rond het meer zullen moeten samenwerken willen ze de overbeviste sardienen in stand houden.
-
Leren over georisico’s via bordspel in Goma
januari 2019
Via een bordspel de kennis van de inwoners van Goma, in Noord-Kivu, over geologische risico’s verbeteren en hun weerbaarheid ertegen verhogen. Dat is de bedoeling van de vormingen die KMMA-geografe Caroline Michellier geeft aan leerkrachten secundair onderwijs, die nu met het spel 'Hazagora' in hun klassen aan de slag kunnen.
-
Gesteentestaal uit collectie KMMA is allervroegste bewijs van moderne platentektoniek
december 2018
Platentektoniek heeft een belangrijke rol gespeeld in de evolutie van onze planeet. Een internationaal team van wetenschappers, met onder meer KMMA-geoloog Daniel Baudet, heeft nu het vroegst gekende bewijs van de ‘moderne’ platentektoniek ontdekt, van met name 2.2-2.1 miljard jaar oud (2.2-2.1 Ga).
-
november 2018
Archeologisch onderzoek brengt 1000 jaar koperproductie in Congo-Brazzaville in kaart.
-
Eerste zomerschool voor Vlaamse geschiedenisleerkrachten in het KMMA
oktober 2018
KMMA-historici en archeologen werkten mee aan de eerste zomerschool voor geschiedenisleerkrachten in Vlaanderen.
-
Prijzen ‘Digitalisering voor Ontwikkeling’ 2018
oktober 2018
Een online videoplatform met trainingsvideo’s voor boeren, mobiele gezondheidscampagnes via games en een app voor mobile money. Dat zijn de drie laureaten van de Prijs ‘Digitalisering voor Ontwikkeling (D4D)’ 2018.
-
Exotische muggenbeten? Het DNA van muggen onder de loep
september 2018
De zomer is de tijd van muggen(beten). Het is belangrijk om te weten over welke muggen het precies gaat. Het voorkomen van exotische soorten, door globalisering en klimaatsverandering, moet in de gaten gehouden worden. Biologen van het KMMA zorgen voor een snelle en betrouwbare identificatie van de muggen op basis van DNA-onderzoek.
-
Algen en stekelhuidigen voor de kust van Mozambique
augustus 2018
Onderzoekers uit België en Mozambique hebben tijdens een expeditie in het voorjaar van 2018 de algen en stekelhuidigen op verschillende plaatsen in Mozambique bestudeerd. Dit is de eerste fase van een onderzoeksproject over de taxonomie van deze nog weinig bestudeerde groepen in de regio. Daarbij is het ook de bedoeling om jonge onderzoekers in Mozambique op te leiden in het collecteren, bewaren en bestuderen van deze specimens.
-
Tropisch hout op onze barbecue?
juli 2018
De dienst Houtbiologie van het KMMA analyseerde barbecue-houtskool uit Belgische winkels op vraag van milieuorganisatie WWF-België. Daaruit blijkt dat de helft van de onderzochte zakken tropisch hout bevat. Herkomstvermelding of garanties dat het houtskool uit legaal gekapte en duurzaam beheerde bossen komt, ontbreken veelal.
-
De handen in elkaar voor de digitalisering van Afrikaans muzikaal erfgoed
juli 2018
PRIMA is een internationaal netwerkproject van Belgische en Afrikaanse musea uit de Republiek Congo, Burkina Faso en Kenya, met als doel het digitaliseren van muziekinstrumentencollecties in Afrika. Diverse collecties zijn intussen online ontsloten.
-
Een pionierster in het museum: Olga Boone
mei 2018
Wie was de eerste vrouwelijke wetenschapper in het KMMA? Eline Sciot bracht Olga Boone voor het eerst voor het voetlicht en heeft het werk van deze etnografe in kaart gebracht.
-
Grondverschuivingen in tropisch Afrika: een weinig gekend gevaar
maart 2018
In 2017 zijn in tropisch Afrika honderden mensen om het leven gekomen door grondverschuivingen. Helaas is dit fenomeen nog relatief weinig gekend in deze regio. Liesbet Jacobs heeft zonet haar doctoraatsthesis afgewerkt. Ze bestudeerde de processen die tot grondverschuivingen leiden, om zo precies mogelijk te kunnen voorspellen waar en wanneer ze voorkomen.
-
De ene parasiet is de andere niet
februari 2018
De ontdekking dat sommige parasieten meer nakomelingen maken dan anderen biedt perspectief voor de zoektocht naar medicijnen of vaccins tegen tropische ziekte Schistosomiase, aldus wetenschappers van het AfricaMuseum, het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en de KU Leuven.
-
Voor een betere controle van houthandel
september 2017
Op vrijdag 22 september 2017 gaf de dienst Houtbiologie een opleiding houtidentificatie aan een groep inspecteurs van de federale dienst Leefmilieu. Deze opleiding zal er voor zorgen dat de inspecteurs illegaal hout dat in België wordt ingevoerd kunnen identificeren en onderscheppen.